Kako prenosi afganistanska televizija Tolo News, pokret otpora preuzeo je kontrolu nad okruzima Pul-e-Hesar, Banu i Deh Salah. Lokalni izvori navode kako su zabilježeni gubici kako na jednoj tako i na drugoj strani u sukobu.

Ovo predstavlja prvi primjer ovakvih borbi nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom i zvanično uspostavili Islamski Emirat Afganistan.

Za sada, talibani se nisu oglasili povodom gubitaka, ali sa druge strane lokalni čelnici su poručili kako se nastavljaju boriti i za oslobađanje susjednih regija.

"Uz Božju pomoć i mudžahedine, oslobođena su tri okruga. Sada krećemo prema okrugu Khinjan i uskoro ćemo očistiti provinciju Baghlan od talibana", rekao je bivši šef policije u okrugu Banu.

Zapovjednik policije Ghani Andarabi koji je zadužen za kontrolu autoputa koji vodi prema Baghlanu također je komentirao posljednja događanja.

"Nanijeli smo ogromne žrtve talibanima. Trenutno je okrug Banu pod kontrolom snaga otpora", rekao je Andarabi.

Kako je rečeno lokalnim medijima, građane ovih dijelova Afganistana isprovocirali su potezi talibana koji su nakon uspostavljanja kontrole pretresali kuće u potrazi za neistomišljenicima.

Iako talibani za sada nisu službeno komentirali događaje, izvještaji pokazuju kako se snage ovog pokreta spremaju ponovo preuzeti sve okruge koji su, bar privremeno, pod kontrolom snaga otpora.