Najveći poznati asteroid proći će relativno blizu Zemlje 21. ožujka, a astronomi ističu kako je potencijalno opasan.

Službenim nazivom 2001 FO32, jedan je od brojnih tzh. objekata bliskih Zemlji.Kruže oko Sunca,  a njihova putanja se donekle križa onom Zemlje. Iako se službeno nazivaju ‘bliskim objektima’, to ne znači nužno da smo u prevelikom riziku, jer svi objekti koji će prema postojećim izračunima proći unutar 50 milijuna kilometara od Zemlje nose tu oznaku. Usporedbe radi, ekvator je tek nešto dulji od 40.000 kilometara.

Za sada, prepoznato je oko 25.000 objekata bliskih Zemlji, a među njima je više od  2.100 potencijalno opasnih. Kako prenosi Newsveek, u potencijalno opasne se izdvajaju oni koji prolaze pored Zemlje na samo 7 milijuna kilometara te im je promjer veći od 140 metara, a čini se da 2001 FO32 zadovoljava oba kriterija, obzirom na to da mu je promjer oko kilometra.

Iako iz NASA-e ističu kako ovaj asteroid za sada nije osobit razlog za brigu, hrvatski astronom Korado Korlević upozorio je na puno opasniji objekt koji će proletjeti pored Zemlje 2029., a još više ga brinu svi oni objekti čije putanje još nisu utvrđene.

Dodatni problem s asteroidima čak i nakon što se otkriju je to što im gravitacija planeta, Sunca i prirodnih satelita ili pak sublimacija lako može promijeniti putanju.