Podignut srednji prst je forma slobode izražavanja, odlučio je američki apelacijski sud, i žena koja je dobila kaznu zbog takve gestikulacije prema michigenskoj policiji, dobila je pravo da podnese tužbu zbog kazne koju je primila 2017. godine, piše The New York Times.

Amerikanka je 2017. godine zbog prebrze vožnje dobila kaznu, a nakon što je pokazala policajcu srednji prst on ju je ponovo zaustavio i napisao strožu kaznu. Nakon presude okružnog suda, i apelacijski sud je rekao: pokazati srednji prst policajcu pravo je Amerikanaca po Prvom amandmanu koji se odnosi na slobodu izražavanja.

Od ranije postoje već dva slučaja u kojima je federalni američki sud odlučio slično. Tako je bilo 2013. godine kada je apelacijski sud odbacio imunitet policajcu koji je uhitio tinejdžericu koja mu je pokazala dva srednja prsta. Također 2013. godine, sud je odlučio da policajcu nije trebalo dodijeliti imunitet nakon što je uhitio čovjeka koji mu je pokazao srednji prst dok je prolazio u autu. Policajac je tada pratio auto i rasprava koja je uslijedila rezultirala je u uhićenju tog čovjeka, prenosi Mediacentar.ba.

New York Times piše kako ovakve presude ne znače da građani slobodno mogu biti nepristojni prema policajcima posebno nakon primjera u kojim je policija bila nasilna prema nenaoružanim ljudima i nisu zbog toga odgovarali. Pravnici kažu da iako pravo postoji, u praksi je to komplicirano, a provedba pravde može da bude dug, skup i mukotrpan proces.