Američki izdavač rječnika Merriam-Webster proglasio je u studenom 2022. "gaslighting" riječju godine, pojasnivši da ona odražava aktualno doba dezinformacija.

Ako se nas pita riječ godine bi ipak trebala biti inflacija. I ne odražava nikakve dezinformacije, nego upravo suprotno, realno stanje i činjenice.

O tome najbolje svjedoči činjenica da je u studenom cijena potrošačke korpe iznosila skoro 3000 KM. Točnije 2986 KM. Da dobro ste čuli. Četveročlanoj obitelji treba 3000 KM za mjesec dana ''pristojnog'' života u BiH. A plaće su ispod toga ''pristojnog'', piše Bljesak.info

Kolika je pokrivenost korpe plaćom?

Prosječna plaća isplaćena Federaciji BiH za mjesec rujan 2022. (posljednji podaci) iznosila je 1.140 KM, minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 543 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 38,17 posto, a minimalnom plaćom 18,18 posto. Valjda vam je sada jasno kolika je pokrivenost korpe ako uzmete u obzir svoju plaću. Odnosno, što od ''osnovnog'' ipak nećete moći priuštiti sebi i svojoj obitelji.

No, ako se pitate što je sve poskupjelo, onda je jednostavnije reći – sve. Ili ako ćemo se podsjećati, evo nekih (kratkih) pokazatelja ako uzmemo u obzir prošlu godinu u odnosu na tekuću.

Podaci kažu da se u studenom 2021. kilogram brašna kupovao za 1,2, dok danas košta oko 1,7 KM. Cijene ulja bile su i više, ali trenutno su na 4,1 KM, za oko 90 feninga više nego u istom mjesecu prošle godine. Litra mlijeka u studenom 2021. koštala je 1,4, a danas 2,50 KM, kilogram kave poskupio je s 15 na 16,7 KM, maslac je s 5 skočio na 7,5 KM. Cijena kilograma riže prosječno je rasla za 90 feninga.

2021 vs 2022 - evo što je najviše poskupilo - 2021 vs 2022 - evo što je najviše poskupilo

Također, krajem studenog 2022. – Klas, vodeći proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, najavio je nove cijene za tri najprodavanija proizvoda - polubijeli, narodni i umirovljenički kruh. I ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini.

Sada, polubijeli i narodni kruh koštaju marku i 70 feninga, a umirovljenički marku i 20.

Eto, eto je ono najosnovnije – između ostalog.

Teška zima

Tako je postotak inflacije od 17,3 posto BiH je svrstao među najgore države Europe i posljednju u regiji.

''Poskupljenje nije došlo preko noći. Ekstremnije skokove cijena imali smo kod jestivog ulja, pilećeg mesa i maslaca svojevremeno, ili mlijeka nedavno, pa i još uvijek, ali su u kontinuitetu cijene rasle. Čak i brašna, usprkos zalihama žita nabavljenim po nižim cijenama. Svakako da je to ogroman udar koji značajno utječe na troškove života ne samo direktno, kroz tu cijenu brašna, već i svih ostalih proizvoda na bazi brašna bez kojih je nezamisliva čak i najskromnija ishrana'', rekao je u studenom ove godine ekonomski analitičar Igor Gavran.

On je dodao i da će poskupljenja životnih namirnica, uz rast troškova grijanja, goriva, a moguće i struje, zimu učiniti veoma teškom za većinu građana.

2021 vs 2022 - evo što je najviše poskupilo - 2021 vs 2022 - evo što je najviše poskupilo

Električna energija u ovoj godini neće poskupjeti za domaćinstva, ali, prema mišljenju stručnjaka, veća cijena je neminovna nakon prvog siječnja, jer su tržišne cijene energenata sve veće. Naime, cijene energenata idu do 80 posto, gnojiva do dva i pol puta više.

Grijanje u Livnu poskupjelo 100%

Grijanje u Livnu već je poskupilo i to 100%. Gradsko vijeće Livna je na izvanrednoj sjednici 17. listopada ove godine odobrilo veliko poskupljenje toplinske energije u tom gradu. Kako je kazala predsjednica Gradskog vijeća Livna Hana Milak, odlukom je za 100 posto povećana cijena opskrbe toplinskom energijom za kućanstva, a cijena za pravne osobe povećana je 235 posto.

O gorivu valjda ne trebamo ni pričati. Iako cijene nafte na svjetskom tržištu variraju iz dana u dan, čak i kada padaju – na benzinskim crpkama u našoj zemlji stanje ne prati ono svjetsko. Više se govorilo o skoku na 4 KM, nego o pojeftinjenju.

Posljednih dana koji fening cijene idu ka dole, no što će se dešavati dalje – neizvjesno je.

2021 vs 2022 - evo što je najviše poskupilo - 2021 vs 2022 - evo što je najviše poskupilo

Uvjeti za dodatno pojeftinjenje goriva u BiH, smatraju stručnjaci za energetiku postoje, no BiH nije ispratila pad cijena.

"Drastično je pala cijena nafte, ali kod nas još to nije ispraćeno u dovoljnoj mjeri, iako ima određenog pojeftinjenja'', kažu energetski poznavatelji.

Sve češće krađe hrane u marketima

Iako kalendarski još nije nastupila, da će zima biti teška već se vidi sada. U novčanicima velikog broja građana itekako je ''zima''. Tome u prilog govori i izvještavanje medija o sve češćim krađama u marketima, gdje građani da bi preživjeli kradu hranu. Krade se sve i svašta, od paštete, mliječnih i suhomesnatih proizvoda, do kroasana, maslaca itd. Krade se maslac od 20 grama, a pojedini trgovci te krađe više i ne prijavljuju.

U mostarskim trgovinama kažu i da su zbog toga prinuđeni angažirati zaštitare.

A tko će građane zaštititi od gladi? Na to pitanje vam vlasti sigurno neće dati odgovor, jer oni imaju ''pametnijeg'' posla – izabrati tko će sjesti u koju fotelju.

Bljesak.info