Američki predsjednik Donald Trump jučer je izazvao globalnu buru odlukom o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, a na što su mnoge zemlje, ponajprije EU i Velika Britanija, ljutito reagirale. Trump je u Bijeloj kući potpisao objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij, koje će stupiti na snagu za dva tjedna.

"Carine na uvoz čelika i aluminija nisu stvar izbora, one su nužne za našu nacionalnu sigurnost. Čelik je čelik. Ako nemate čelika, kao da nemate ni državu", rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Htio biti ležeran pa uprskao stvar

Kontroverznu odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija Trump je potpisao u Bijeloj kući okružen nekolicinom radnika metalske industrije. Time je očito želio  poslati poruku da brine za američke radnike i industriju. Nakon potpisivanja odluke, Trump je u svome ležernom stilu pokušao biti duhovit, no opet je uprskao stvar i napravio nečueni gaf.

Jednog je radnika, izvjesnog Hermana, pred kamerama prijateljski potapšao po ramenu rekavši mu "Otac vas gleda odozgo i sada je sigurno ponosan".

"Moj otac je još živ", uzvratio je radnik Trumpu.

Neugodnu situaciju Trump je potom pokušao izvući doskočicom pa je na to kazao: "Onda je sigurno još ponosniji".