Novi Pravilnik o o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH stupio je na snagu 1. svibnja, a građani već mogu kupiti pojedine lijekove u ljekarnama po nižim cijenama.

Ako je suditi po prvim objavljenim nižim cijenama lijekova, Bosna i Hercegovina konačno bi mogla pasti s prvog mjesta neslavne liste zemalja regije u kojima su lijekovi najskuplji, piše Faktor.

Lijek za želudac Pantoprazol, čija je veleprodajna cijena do sada iznosila 10,91 KM, po novom Pravilniku imat će maksimalnu cijenu od 7,56 maraka.

Tablete Glimepirid za liječenje dijabetesa sa sadašnjih 3,40 pojeftinile su na tri marke, a lijek Melpamid iste namjene, koji je ranije koštao 5,29 KM, sada je 3,60 KM. Tablete Irumed, koje se koriste za liječenje povišenog krvnog tlaka i posljedica srčanog udara, prodavale su se po cijeni od 4,75 KM, a nova, niža cijena iznosit će 2,70 KM.

Niže cijene posebno su vidljive u razlici između prijašnjih i novih cijena lijekova koji, prema standardu većine bh. građana, spadaju u kategoriju skupljih. Tako, naprimjer, lijek Respekt tvrtke "Hemofarm", čija je sadašnja veleprodajna cijena iznosila 23,72 KM, po Pravilniku ima maksimalnu cijenu od 13,72 KM.

Lijek Fluxx, koji se koristi za sprječavanje krvnih ugrušaka, umjesto dosadašnjih 25,41 KM, koštat će 14,70 maraka, a Bikalutamid za liječenje raka prostate, koji je koštao 161,36 KM, sada će se prodavati po cijeni od 91,67 maraka.

Znatno su pojeftinili su i lijekovi koji se koriste u terapiji psihičkih poremećaja: Risperidon za liječenje šizofrenije sada košta 3,80 KM (stara cijena bila je 17,59), a Paroxetin za liječenje depresije i anksioznih poremećaja s 9,83 pojeftinio je na 6,90 KM.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH najavili su da će maksimalne veleprodajne cijene svih lijekova biti objavljene na Internet stranici Agencije od 15. do 22. svibnja. Nakon objave tih cijena, svi koje se bave prometom lijekova na veliko bit će obavezni pridržavati ih se, kažu u Agenciji, uz napomenu da će razdoblje adaptacije potrajati između 15 i 30 dana, piše Faktor.ba.

Prema analizama koje je Agencija napravila tijekom prošle godine, Pravilnik o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijenama lijekova donijet će uštede od oko 50.000.000 KM na godišnjoj razini. Značajan segment Pravilnika je i taj što će cijene lijekova od sada biti jedinstvene u cijeloj BiH, za razliku od do sada većinom neusklađenih cijena između dva bh. entiteta.

Treba reći i to da novi Pravilnik obuhvaća isključivo lijekove koji se izdaju na liječnički recept. Kako su za Faktor pojasnili iz javne ustanove ''Apoteke Sarajevo'', pojeftinjenje se odnosi samo na lijekove s esencijalne liste.

''Pošto se radi o sniženju cijena lijekova s esencijalne liste lijekova, to znači da ako pacijent ima zdravstveno osiguranje, gdje ne plaća ili djelomično plaća lijek, sniženje neće imati veći značaj. Ako pacijent želi kupiti ove lijekove, a nema zdravstveno osiguranje, prije svega mora imati valjan recept, propisan od liječnika iz privatne ili javne zdravstvene ustanove, uz koji će moći obaviti kupovinu'', navode iz Apoteka Sarajevo.

U nastavku je ljestvica s novim cijenama deset često propisivanih lijekova: