U Estoniji birač putem svog mobilnog telefona može za samo nekoliko minuta glasati na izborima za predsjednika.

Tehnologija za super-brzo elektroničko glasovanje već postoji, međutim dostupna je u samo nekoliko zemalja na svijetu, piše e glasanje

Estonski premijer objasnio je na YouTubeu koliko je lako i jednostavno glasati:
 

Estonija je prošli tjedan održala izbore, a brojni sretni građani objavili su putem Twittera koliko su ponosni na tehnološki napredak zemlje.

"Dao sam svoj glas u samo dvije minute dok sam stotinama kilometara udaljen od kuće. To je nevjerojatno. #election #Estonia - piše na Twitteru jedan građanin.

Razlog zašto Amerika još nije prihvatila online glasovanje ostaje kompliciran. Najjednostavnije objašnjenje je da će američki izbori biti mnogo, mnogo veća meta za hakere, pa i sigurnosni protokoli moraju biti stroži.

Također, Estonija je spremna da počne koristiti nacionalni sustav identificiranja koji pomaže građanima da više stvari obavljaju online; od bankarstva do glasovanja. Nacionalne ID iskaznice politički su sporne u SAD-u jer su brojni kritičari i udruge za zaštitu građanskih prava zabrinuti zbog mogućih kršenja privatnosti, kao i zbog potencijalnog bujanja birokratskog aparata koji bi bio potreban za održavanje takvog sustava.

Ipak, mnogi stručnjaci smatraju da internet nije dovoljno siguran za Ameriku da bi ga se koristilo za donošenje važnih političkih odluka kakvo je i glasanje građana na izborima.

"Moj stav je da će internet glasanje u nekom trenutku biti pouzdano, međutim, mi ne znamo kako to učiniti sada", rekao je za The Verge profesor David Dill sa Sveučilišta u Stanfordu.

Unatoč kritikama, Estonija ide naprijed s onim što predstavlja vjerojatno najnapredniju demokraciju na svijetu. Predsjednik Toomas Ilves je nadzirao digitalnu strategiju koja omogućuje građanima da lako osnivaju tvrtke, upravljaju svojom zdravstvenom zaštitom i bave se s školovanjem svoje djece.

Nitko ne bi očekivao da će tako mala nacija biti tako napredna. No, kao i mnoge stvari na internetu, inovacija dolazi iz mjesta na kojima bi se to najmanje nadali, zavrašava svoj članak Venturebeat.

Tehnoklik.hr/Ventuerebeat.com