Iako rezultati općih izbora u BiH još uvijek nisu potvrđeni, a listići se još uvijek broje, već je jasno tko su stranke pobjednice, a postaje i sve jasnije tko su zastupnici koji će sjediti u skupštinama i parlamentima.

Uz ogradu da se rezultati još uvijek mogu mijenjati za par postotaka, samim time kandidati se mogu pomjerati po listama te da je teško još uvijek utvrđivati kompenzacijske mandate, Dnevni list donosi listu osoba koje će iz Hercegovačko-neretvanske županije sjediti u Skupštini HNŽ-a, Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Parlament BiH

Ako krenemo od državne vlasti, stranke okupljene oko HNS-a, predvođene HDZ-om BiH, odnijele su uvjerljivu pobjedu tako da će dvoje njihovih kandidata sjediti u Zastupničkom domu Parlamenta BiH – Monika Tomić i Predrag Kožul, oboje iz ZHŽ-a.

Tomić, koja je šefica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar te dekanica Fakulteta farmacije u Mostaru, po prvi put ulazi u državni Parlament, dok bi Kožul na ovaj način trebao klupe federalnog zastupnika zamijeniti onima u državnom Parlamentu.

Iz SDA u istom tijelu sjedit će predsjednik SDA-a HNŽ-a Salko Sokolović, koji je i u prošlom sazivu bio državni parlamentarac. Isto tako, izvjesno je kako će, ili izravno ili preko kompenzacijske liste, u državni Parlament i dr. Dijana Zelenika u ime HDZ-a 1990. Zelenika je također zaposlena na Klinici za unutarnje bolesti SKB-a Mostar, a u proteklom mandatu sjedila je u Skupštini HNŽ-a. Pojašnjenja radi, izborna jedinica u koji spadaju HNŽ i ZHŽ daje tri izravna mandata u državni Parlament.

Federalni Parlament

Kada je u pitanju Zastupnički dom Parlamenta FBiH, kako sada stvari stoje, tri do četiri mandata mogla bi odnijeti lista HNS-a, pa bi zastupnici mogli biti Mladen Bošković (aktualni ministar zdravstva u HNŽ-u i prvi čovjek stolačkog HDZ-a BiH), Josip Grubeša (profesor na Sveučilištu u Mostaru), Darijana Katić (tajnica Županijskog odbora HDZ-a BiH u HNŽ-u) i Marin Barbarić, koji je sjedio u proteklom sazivu u Parlamentu FBiH.

Tri zastupnika mogao bi imati SDA, i to Edina Mušića (istaknutog člana mostarskog SDA kao i nekadašnjeg federalnog ministra i zastupnika u Parlamentu FBiH), Salmira Kaplana (aktualnog ministra kulture i sporta FBiH i nekadašnjeg glasnogovornika SDA) te Sinana Crnomerovića, prenosi Dnevni list

Treća stranka, prema podacima SIP-a BiH, je HDZ-a 1990., a na njihovoj listi najviše glasova dobio je Zdravko Kuzman, liječnik iz Mostara koji po prvi put ulazi Parlament FBiH. Ako bi do jednog zastupnika dali SDP ili SBB, to će biti Nermin Nikšić, aktualni federalni premijer, i Faruk Ćupina, poznati mostarski odvjetnik. Inače, iz izborene jedinice HNŽ-a za Parlament FBiH izravno ide osam zastupnika.

Skupština HNŽ-a

Zaključno, i u Skupštini HNŽ-a uvjerljivu pobjedu odnijela je koalicija okupljena oko HNS-a, koja je dala 11 zastupnika, dok bi SDA trebao imati sedam zastupnika.

Prema podacima koje je Dnevni list dobio iz stranaka, u ime HNS-a u Skupštini će sjediti Slađan Bevanda, Zora Dujmović, Davor Pehar, Dario Pušić, Boris Bošnjak, Drago Tule, Ante Pavličević, Andrea Martinović, Tomislav Martinović, Đuro Prkačin te Zoran Rajič.

Iz redova SDA zastupnici bi mogli biti Elvira Dilberović, Zijat Mušić, Šerif Špago, Amir Šelo, Zlatko Hadžiomerović, Osman Ćatić i Alden Kajtaz. Tri zastupnika trebali bi imati HDZ 1990. i SDP, a preliminarni rezultati govore da će to biti Ilija Cvitanović, Luka Faletar i Mirjana Bešker, te Aner Žuljević, Amer Zagorčić i Vesna Saradžić.

Nova stranka na bh. političkom nebu, DF-Željko Komšić, trebala bi imati dva zastupnika u Skupštini HNŽ-a i to Ana-Mariju Tadić-Jakovljević i Elmira Šatora.

Isti broj zastupnika imat će i SBB (Aner Kljako i Halil Bašić), a s jednim zastupnikom bit će zastupljen i BPS, a to će biti Adnan Velagić. Još uvijek je neizvjesno kome bi mogao otići još jedan mandat u Skupštini, tako da taj mandat nije nikome dodjeljen u ovom istraživanju.