Euro NCAP je objavio posljednje rezultate ispitivanja sigurnosti novih automobila za 2015. godinu. Riječ je o opsežnom izvještaju koji uključuje čak petnaest testiranih vozila, od kojih je većina ostvarila maksimalan rezultat od pet zvjezdica.

Točnije, odličan rezultat je ostvarilo njih jedanaest, dva su dobila 4 zvjezdice, jedan 3, a jedan samo 2 zvjezdice.

Konkretnije, najbolje ocijenjeni su Mercedes-Benz GLC, BMW X1, Lexus RX, Infiniti Q30, Jaguar XE, Jaguar XF, Opel Astra, Kia Sportage i Kia Optima te renaultov dvojac Megane i Talisman.
 

Rezultat od četiri zvjezdice su ostvarili Nissan Navara i MINI Clubman, 3 zvjezdice je dobio BMW Z4, dok se na dnu poretka našla Lancia Ypsilon sa samo dvije, javlja AutoNet.hr.

U Euro NCAP-ovom priopćenju napominju kako je BMW Z4 treći testirani roadster ove godine te je među tim automobila i onaj koji je najduže na tržištu.

Lošija ocjena je rezultat izostanka sustava za izbjegavanje sudara poput AEB-a (automatskog kočenja u nuždi), sustava zadržavanja vozila u voznoj traci i sl, koji su inače dio opreme BMW-ovih noviteta.

Lancia Ypsilon je pak "razočarala na svim poljima projene sigurnosti, poput zaštite odraslih putnika i sigurnosnih sustava".

Također, priopćenje navodi kako "Ypsilon ne čini puno kako bi očuvao naslijeđe jednom slavnog europskog branda" te kako "kupci koji brinu o sigurnosti danas mogu izabrati puno kvalitetnija vozila". (Bljesak.info)