Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin bio je na listi putnika u prvatnom avionu koji se večeras srušio sjeverno od Moskve i u kojem nema preživjelih, objavile su ruske vlasti. Zasad nema potvrde da je Prigožin doista bio u zrakoplovu.

"Pokrenuta je istraga o padu zrakoplova tipa Embraer u regiji Tver. Na listi putnika je ime i prezime Jevgenij Prigožin", objavila je ruska uprava za zrakoplovstvo Rosaviatsia, prenosi agencija TASS.

Rusko ministarstvo za izvanredna stanja priopćilo je da je privatni zrakoplov Embraer Legacy letio iz Moskve u St. Petersburg i da se srušio kod sela Kuženkino u regiji Tver. U avionu je bilo deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade. Prema prvim informacijama, svi su poginuli, navodi ministarstvo.
 


Tko je Prigožin?

Jevgenij Prigožin je osnivač grupe Wagner. Plaćenici iz Wagnera bili su ključni u osvajanju ukrajinskog grada Bahmuta na proljeće. Borbe za Bahmut trajale su preko pola godine. Dok je trajala bitka za Bahmut, Prigožin je iz dana u dan sve više kritizirao rusko vojno vodstvo.

Stvari su kulminirale i 24. lipnja došlo je do otvorene pobune vagnerovaca. Prigožinovi borci zauzeli su Rostov na Donu te još nekoliko mjesta na jugu zemlje te krenuli prema Moskvi. U popodnevnim satima došlo je do pregovora te je Wagner odustao od ulaska u rusku prijestolnicu. Kako je idućih dana objavljeno, odlučeno je da vagnerovci, koji ne pristupe ruskoj vojsci, budu amnestirani i prebačeni u Bjelorusiju.

Posljednjih dana govorilo se da je šef Wagnera u Africi, a prije dva dana objavljena je snimka Prigožina navodno nastala u Africi. No, nije poznato kad je nastala snimka.
 


Biden nije iznenađen

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je zrakoplovnu nesreću u kojoj je sudjelovao Prigožin, rekavši da nije iznenađen razvojem događaja.

Biden je razgovarao s novinarima na jezeru Tahoe, gdje se trenutno nalazi na odmoru s obitelji.

- Možda se sjećate što sam vam odgovorio kad ste me ranije pitali o Prigožinu. Rekao sam da bih na njegovom mjestu pazio što pijem i u čemu se vozim. Ne znam što se ovdje točno dogodilo, no nisam iznenađen. U Rusiji se ne događa mnogo toga iza čega ne stoji Putin..., rekao je Biden.

Telegram kanal povezan s Wagnerom potvrdio je da je njihov vođa Jevgenij Prigožin mrtav.

Kanal Grey Zone je objavio:

- Šef Wagnera, ruski heroj i pravi domoljub Jevgenij Viktorovič Prigožin umro je od posljedica djelovanja izdajnika Rusije. Ali on će i u paklu biti najbolji. Slava Rusiji!, objavljeno je na Telegramu.

Kanali povezani s Wagnerom su izvijestili da je u nesreći poginuo i suosnivač te skupine Dmitry Utkin.