Bonitetska kuća Bisnode BH u petak je u suradnji s općinom Tomislavgrad u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije organizirala poslovni susret s gospodarstvenicima općine Tomislavgrad.

Osim gospodarstvenika koji su od početka tekuće godine okupljeni u Udrugu poslodavaca i gospodarstvenika ove općine, prezentaciji su nazočili predstavnici Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) te općine Tomislavgrad.

Susret je organiziran s ciljem predstavljanja analize gospodarstva ove općine, a kako se doznaje iz Bisnode BiH, želja im je bila pokazati stanje gospodarstva ove općine u realnim brojkama te uporediti pokazatelje s ostalim općinama u Hercegbosanskoj županiji, samom županijom te FBiH i čitavom BiH.

Prema onome što je prikazano, prezentirani su podaci koji se odnose na 221 tvrtku koji su predali završni račun do 31. ožujka i u odnosu na Hercegbosansku županiju kreiraju 29,7 posto radnih mjesta u županiji, 39,6 posto prihoda županije te 40,9 posto ukupne dobiti županije.

U odnosu na ostale općine u županiji, Tomislavgrad je najveći po broju tvrtki koja predaju financijska izvješća, ukupnoj poslovnoj aktivi gdje je navedeno 238.068.435 KM, ukupnim prihodima 197.557.975 KM, s netto dobiti od 8.673.213 KM i prihodom izvoza od 36.955.084 KM.

Također su predstavljene deset najvećih kompanija koje djeluju u općini Tomislavgrad, a predvodi ih njemačka tvrtka Athabasca Investment d.o.o. koja je prije dvije godine kupila tvornicu kablova te je u 2016.godini ostvarila oko 27 milijuna KM prihoda.

Slijede je Papić d.o.o i Kamensko d.o.o sa oko 13 milijuna KM, Nevistić commerce d.o.o sa 10 milijuna KM, BTG d.o.o sa 8 milijuna KM prihoda , Farma Tomislavgrad d.o.o sa 5,8 milijuna KM, Promet Šarac d.o.o sa 5,3 milijuna KM te Bossgas d.o.o i Vision d.o.o sa 4,3 milijuna KM.

Ovih deset tvrtki, kako je naglašeno, ostvaruju 47,2 posto prihoda gospodarstva općine, 43,1 posto neto dobiti i 23, 7 posto radnih mjesta, a od prihoda najviše je generirano u trgovini na veliko i malo, što je trend i u cijeloj BiH.

Po njihovim izlaganjima, broj radnih mjesta se povećao u zadnje tri godine i u 2016.godini prijavljeno je 126 radnih mjesta više nego u godini prije što je povećanje za 8,6 posto.

Što se tiče likvidnog rejtinga, poduzeća u Tomislavgradu pokazuju prosječno dobru likvidnost.

Ovo prezentacija je, kažu iz Bisnode BH, način da gospodarstvenici steknu sliku o svom uspjehu, doprinosu razvoju svog kraja te razviju svijest o značaju vladanja informacijama i tehnologijama koje omogućavaju donošenje dobrih poslovnih odluka, što je i prezentatorov i osnovni cilj.