Optužnica u predmetu „Respiratori“ bit će vrlo brzo podignuta, potvrđeno je iz više izvora bliskih istrazi i pravosudnim tijelima. 

Riječ je o predmetu koji se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna KM, a koji još nisu pušteni u funkciju.

Prošlog tjedna obustavljena je i verifikacija ovih uređaja, koja je jedina mjerodavna za utvrđivanje jesu li ispravni i smiju li se koristiti za liječenje oboljelih od koronavirusa. Ranije je prilikom pokušaja podjele utvrđeno da imaju sustavni kvar.

Istragom Tužiteljstva BiH u ovom predmetu obuhvaćeni su Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“, tvrtke koja ih je i uvezla te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Novalić, Solak i Hodžić bili su uhićeni zbog ove afere, ali je Sud BiH odbio da im odredi pritvor pa se brane sa slobode. Svi se sumnjiče za pranje novca i zloupotrebu službenog položaja, a uređaji su nabavljeni bez ikakvog pokrića.