Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika tzv. Armije RBiH zbog mučenja i ubojstva hrvatskih staraca u Konjicu, područje sela Orahovica. Svi su predati na dalje postupanje Sudu BiH

Optužnica se odnosi na zločine nad Hrvatima, počinjene 1993. godine.

Optužnica je poodignuta protiv Jasmina Vikovića, rođenog 1971. godine u Zavidovićima, Vehdada Mrkaljevića, rođenog 1957. godine u Doboju, Izeta Kulaša, rođenog 1976. godine u Donjem Vakufu i Mersudina Kablara, rođenog 1972. godine u Zenici.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH između tzv. Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika i zapovjednika (optuženi Mrkaljević kao zapovjednik odreda, a Kablar kao zapovjednik voda), Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) tzv. Armije RBiH iz Zenice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te na području mjesta Orahovica u općini Konjic, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica.

Navedeni se terete da su, 31. kolovoza i 1. rujna 1993. godine, na temelju usmene zapovjedi optuženog Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi, prisilno odveli iz njihovih kuća te zarobili u štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje je bila smještena komanda DIB Armije RBiH, prenosi Klix.

Zatočene civile optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozlijede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo, a optuženi Viković, ujutro je osobno je, pucajući iz vatrenog oružja, ubio preostalu dvojicu civila, koji su u teškom stanju ležali na podu.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Dnevnik.ba