U Republici Srpskoj virus korona jučer je potvrđen kod još 89 osoba od 489 testiranih. Pozitivna vijest je da u zadnja 24 sata nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva. Iako su privatna okupljanja, za nadležne, i dalje najveći uzrok prenosa zaraze, pod lupom su sve više i bazeni i javna kupališta za čiji rad su najavljene nove preporuke.

Drugi dan za redom i četvrti put u ovom tjednu Banja Luka je grad s najvećim brojem novopotvrđenih slučajeva infekcije virusom korona. Od 89 novih slučajeva pozitivnih na Covid 19, čak 22 ih je iz najvećeg grada Srpske, zbog čega od nadležnih, građanima, i danas apel, piše RTRS.

"Apeliramo na građane da se i dalje pridržavaju svih preporučenih mjera, da drže fizičku distancu, da nose masku, da izbjegavaju druženja s velikim brojem osoba, posebno s osobama koja dolaze iz drugih zemalja", naglasila je ravnateljica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović.

Na opasnost koju nose okupljanja i veliki broj ljudi na jednom mjestu, nadležni upozoravaju od početka krize. Dok nastoje privatnim okupljanjima stati u kraj, preispituju i mjere koje su donijeli za bazene i javna kupališta koja su, kažu, također jedan od problema.

"Te mjere trebaju proispitati kako bi i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove bilo jasnije prilikom samog postupanja, ali također i građanima koji koriste javna kupališta i bazene. Treba da se zna kojih mjera da se pridržavaju u smislu koliki je to broj osoba i koja je to fizička distanca i na koji način je nužno da se ponašaju", ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ranije je preispitivanje mjera koje određuju poslovanje bazena u doba krize najavio i ministar zdravlja. S druge strane, oštrije mjere mogle bi dodatno da ugroze i onako nikad lošije poslovanje bazena.