Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije izdalo je Nalog Financijskoj policiji Federacije BiH da izvrši nadzor nad financijskim poslovanjem društva „Aluminij“ d.d. Mostar, i to svih Uprava, i naložilo da tim nadzorom obuhvati cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Financijske policije pa do dana obavljanja nadzora.

Na poslovima financijskog nadzora naloženo je je angažiranje dovoljnog broja ovlaštenih službenih osoba Financijske policije.

Također, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta, te nabavke svih ostalih sirovina i materijala nužnih za proces proizvodnje.

Paralelno s ovom aktivnošću, Tužiteljstvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara „Aluminija“ d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužiteljstvu.

U idućem razdoblju uslijedit će pozivanje i preostalih članova pojedinih Uprava, te predsjednika i članova Nadzornih odbora iz pojedinih razdoblja rukovođenja društvom „Aluminij“ d.d. Mostar.

Iz Tužiteljstva naglašavaju kako je od njihovog zadnjeg priopćenja, tj. javnog poziva, Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar zaprimilo svega jednu kaznenu prijavu od Udruge malih dioničara „Aluminija“ d.d. Mostar.

-Tužiteljstvo HNŽ profesionalno postupa u svim gore navedenim predmetima, te još jedanput odbacuje insinuacije o neprofesionalnosti i političkom utjecaju i zahvaljuje pojedinim medijima koji su svojim objektivnim pisanjem, te prezentiranjem pojedinih dokaza i činjenica postali koristan izvor informacija za ovo Tužiteljstvo, navodi se u priopćenju iz Ureda glavnog županijskog tužitelja.

Ostaje samo nejasno što tužitelji nisu ovako aktivni bili na ovim predmetima ranijih godina, a ne tek nakon što je tvornica zaustavila proizvodnju. Bilo bi zanimljivo čuti odgovor i na to pitanje.