U Sudu Bosne i Hercegovine za petak je zakazano ročište u predmetu Fadil Novalić i drugi koje se tiče uvoza 100 respiratora iz Kine.

Respiratore je, podsjetimo, uvezla kompanija Srebrena malina u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite.

Ročište, koje označava početak suđenja, počet će u petak, 29. siječnja, u 9 sati pred sutkinjom Enidom Hadžiomerović i na njemu bi se optuženi trebali izjasniti o krivnji.

Podsjetimo da je Sud BiH 30. prosinca 2020. godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu u kojem su optuženi premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, tvrtka "F.H. Srebrena malina" i njen vlasnik Fikret Hodžić te federalna ministrica financija Jelka Miličević.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zlouporabe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovog krivotvorenja ili uništavanja", dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

"Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće", navedeno je ranije u priopćenju Tužiteljstva BiH.