U Državnom sudu je danas počelo obnovljeno suđenje Enveru Buzi, bivšem komandantu Samostalnog bataljuna Prozor Armije Republike Bosne i Hercegovine, zbog zločina počinjenog u Uzdolu kod Prozora u rujnu1993. godine.

Tužiteljica Sanja Jukić predložila je u svrhu dokazivanja, saslušanje zaštićenog svjedoka, a što je sudac Tihomir Lukes i prihvatio.

Odobreno je saslušanje i dva nova svjedoka, koji su bili pripadnici policijske strukture, a koji mogu “posvjedočiti postojanje, uloge i akcije na Uzdolu”.

Vasvija Vidović, odvjetnica Envera Buze, prethodno je tražila da se ti prijedlozi Tužiteljstva o saslušanju odbiju, jer bi, kako je navela, saslušanje novih svjedoka "otvorilo vrata Tužiteljstvu za izmjenu optužnice, što bi optuženog stavilo u teži položaj".

Sudsko vijeće je odobrilo da se reproduciraju saslušanja svjedoka, koja je Vidović tražila, kao to da se ponovo sasluša Bahrudin Fazlić, bivši načelnik Štaba Operativne grupe 'Igman' jer je prisustvovao većini sastanaka koji se odnose na “krizni period“.

Tužiteljstvo je prije odobrenja Suda tražilo da se ti prijedlozi Vasvije Vdiović, odbiju.

Naredni pretres je zakazan za 5. ožujak.

Apelacijsko vijeće Suda BiH je, podsjećamo, uvažilo žalbu odbrane i ukinulo prvostupanjsku presudu iz rujna 2019. kojom je Buza osuđen na 12 godina zatvora i proglašen krivim da je, kao vršitelj dužnosti komandanta Samostalnog bataljuna Prozor ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, te odredilo održavanje pretresa.