• Pleternica: Dijamantni pir Luke i Ivke Gazilj sa brojnom rodbinom i prijateljima
  • Pleternica: Dijamantni pir Luke i Ivke Gazilj sa brojnom rodbinom i prijateljima
Mnogo potomaka i rodbine bilo je u Pleternici na velikom obiteljskom slavlju jer su Ivka(85) i Luka(84) Gazilj slavili 60 godina braka ili dijamantni pir! Među njima je bilio njihovih sedmero djece:Luca, Ante, Stipo, Nikola, Slavko, Ana i Anđa, zatim dvadesetero unučadi i petero praunučadi. Ivka rođena Pedić je iz Kovačevog polja, a Luka iz bližnjeg Proslapa, a vjenčanje je bilo 20.studenog daleke 1954. godine u Rami odakle su se 1966. godine doselili u Pleternicu.

-Bili smo tu na početku u jednoj šupi, koja je prokišnjavala, no slagali smo se i pomalo gradili stvarajući boljitak za sebe i djecu- kaže nam Luka Gazilj. Radio je teške  građevinske poslove u Austriji.

-Najteže mi je bilo kad sam tamo otišao raditi, nisam znao ni riječi njemačkog jezika, a još sam čeznuo za domom i djecom koje nisam vidio punih devet mjeseci- nastavlja Luka. Slično priča i supruga Ivka.

-Kad smo se doselili bili smo goli i bosi, imali smo dosta djece, a domaći Slavonci tek po  dvoje u obitelji, pa su mislili da će im naša djeca krasti iz njihovih kuća- ističe Ivka i dodaje da joj je to teško palo.

Danas njihova djeca imaju svoje kuće ili stanove, brojne potomke, završili su škole, imaju posao, no svi se slažu kao jedna obitelji pa su Ivki i Luki čestitali i donijeli darove, torte itd. Unuka Tajana Gazilj uputila im je u pleterničkom svetištu Gospe od suza čestitku i zahvalu od svih, a bračni zavjet pred brojnim rodbinom i prijateljima obnovio je župnik monsinjor Antun Ćorković.

Predsjednik Zavičajnog KUD „Rama“ iz Pleternice Jure Vidakušić, koji inače svira gusle, odsvirao je prigodnu pjesmu posvećenu slavljenicima, a za zabavni dio pobrinuli su se mladi svirači ovog kraja Marko i Ivan tako da je veselje potrajalo do večernjih sati.

pozega.eu