Andrej Plenković na aktualnom prijepodnevu u srijedu odbacio je optužbe da su Vlada ili bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić imali neki tajni dogovor s Mađarima oko prodaje plina.

Optužili ste između redaka mene i Ćorića da smo imali neki tajni deal s Mađarima da neki direktori četvrte ili pete razine nezakonito profitiraju na prodaji hrvatskog plina, to nije dobro i nije točno, poručio je Plenković zastupniku Matku Kuzmaniću (Socijaldemokrati) koji je upitao čiji je Ina propust.

Čiji je Ina propust, vaše Vlade koja neposredno upravlja svim strateškim kompanijama u državnom vlasništvu ili vaše Vlade kao mogućeg posrednika između Ine i MOL-a?, upitao je Kuzmanić.

Ljut sam više nego bilo tko drugi

Plenković je ponovio da je riječ o djelu pojedinaca i da će svi odgovorni odgovarati. Ne vidim neku veliku zavjeru, možda ima negdje netko tko je to sve osmislio, a nije ovih nekoliko koji su obuhvaćeni procesom, ja ne znam tko je ali ako se otkrije i taj će odgovarati, kazao je.

Plenković je ponovio kako je dobro što se slučaj otkrio. Ja sam više ljut nego bilo tko drugi, da nam se takvo nešto dogodi u vrijeme energetske krize, dodao je.

Na upit Natalije Martinčević (Reformisti) o usklađivanju mirovina s inflacijom i povećanju neoporezivog dijela dohotka Plenković joj je poručio kako mu je šteta što je odlučila prijeći iz pozicije u opoziciju te potom naveo sve mjere koje je Vlada donijela za umirovljenike.

Umirovljenici u primarnom fokusu

Paketom mjera išla je izdašna indeksacija mirovina, te još snažniji paket jednokratne pomoći za umirovljenike, a predloženo i da se od 1. siječnja dodatno povećaju minimalne mirovine za tri posto, naveo je.

Umirovljenici su nam gotovo bili u primarnom fokusu upravo zato jer imaju niska primanja pa da im najviše pomognemo, istaknuo je Plenković.

Martinčević je između ostalog upitala i za ostavku varaždinskog župana Anđelka Stričaka koji sudjelovao u incidentu u jednom kafiću na što joj je premijer odgovorio da je Stričak bio žrtva u incidentu.

Kontinuirano se pojavljuje u crnoj kronici, pozovite ga na ostavku, poručila je Martinčević premijeru.

Milana Vrkljan (Za Pravednu Hrvatsku ) zanimalo je šalju li neimenovanjem veleposlanika SAD poruku Hrvatskoj u kontekstu pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ispraviti nepravdu i očuvati stabilnost BiH

Iz svih kontakata s američkim dužnosnicima jasno je da su SAD jedna od ključnih zemljama koje su apsolutno za ravnopravnost Hrvata u BiH te da je njihova pozicija gotovo u cijelosti konvergira sa onim za što se zalaže hrvatska Vlada, odgovorio je premijer.

Mi smo kao vlada podržavali razgovore između političkih čelnika stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, do toga nažalost nije došlo, ne krivnjom Hrvata. Podržavali smo napore EU i SAD-a i sada podržavamo napore visokog predstavnika Schmidta da se nešto popravi, nepravda ispravi i očuva stabilnost zemlje, to radimo kao prijatelj i strateški saveznik BiH, poručio je Plenković.

(www.jabuka.tv | Foto: Patrik Macek/PIXSELL)