Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je nakon objave arbitražne odluke u graničnom sporu sa Slovenijom poručio da ona Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje niti Hrvatska namjerava primjenjivati njezin sadržaj, a političke stranke u Hrvatskoj pozvao je na jedinstven stav i konsenzus oko zastupanja hrvatskih interesa na međunarodnoj sceni.

"Prva i najvažnija poruka vlade Republike Hrvatske je da je današnja arbitražna odluka koju smo čuli odluka koja nas ni na koji način ne obvezuje niti mislimo njezin sadržaj primjenjivati. Druga poruka je da je Hrvatska svoje stajalište u vezi arbitraže vrlo jasno i nedvosmisleno donijela točno na današnji dan prije dvije godine u Hrvatskom saboru", poručio je hrvatski premijer u obraćanju u Banskim dvorima nakon završetka javnog predstavljanja presude Arbitražnog suda u Den Haagu, prenosi Hina.

Hrvatski sabor je tada, podsjetio je, konsenzusom donio odluku o izlasku iz procesa arbitraže nakon skandaloznog i protupravnog postupanja zastupnice Slovenije u postupku i člana Arbitražnog suda "na način da je došlo do kompromitacije i kontaminiranja cijelog arbitražnog procesa. Od tog trenutka je Hrvatska odlučila izaći iz procesa".

"Za nas ova arbitraža nema pravne učinke, ali ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom o rješavanju otvorenog graničnog pitanja, te ne očekujemo od Slovenije nikakve jednostrane poteze nakon ove presude" koji bi na bilo koji način mijenjale postojeće stanje uz zajedničku državnu granicu, poručio je Plenković. Dodao je da u suprotnom "Hrvatska ima načina zaštititi svoj teritorij i svoje interese".

Naglasio je kako vlada smatra da druge države i međunarodne organizacije pitanje granice trebaju prepustiti Sloveniji i Hrvatskoj kao otvoreno bilateralno pitanje kakva imaju mnoge države danas u svijetu, uključujući i članice Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, i rješavaju ih bilateralnim putem.

"I Hrvatska vjeruje u mirne načine rješavanje sporova, pa i u arbitraže ali samo kada su one čiste, korektne i sukladne dogovorenim pravilima. Vjerujem da bi bilo koja druga država članica, uključivo Njemačku, postupila na jednak način kao što je učinila Hrvatska, a ne bi nastavila proces za koji je bjelodano dokazano da se ne može tako nastaviti", istaknuo je Plenković.

Njemačka je vlada u četvrtak pozvala Hrvatsku da poštuje i provede odluku arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. U priopćenju njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, objavljenom nekoliko sati prije presude Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, ističe se da vlada u Berlinu smatra važnim "načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati te da ih stranke moraju implementirati".

I bivši švedski premijer i ministar vanjskih poslova Carl Bildt na Twitteru je napisao da će "međunarodna zajednica vjerojatno uvelike poduprijeti arbitražnu odluku o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu".

Plenković je istaknuo kako je stajalište SAD-a "bitno drukčije".

Sjedinjene Države priopćile su da neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i smatraju da je na dvjema vladama da riješe to bilateralno pitanje, priopćilo je u četvrtak američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Hrvatski premijer je pozvao i sve političke stranke, institucije i aktere na hrvatskoj političkoj sceni da "oko ovog krupnog pitanja važnog za naš teritorijalni integritet, važnog za pitanje granica" i dalje drže jedinstven stav i konsenzus oko zajedničkog zastupanja hrvatskih interesa na međunarodnoj sceni prema drugim akterima i u odnosima sa Slovenijom.