Pilot aviona tajvanske zrakoplovne tvrtke TransAsia, koji je poginuo u spektakularnoj nesreći u Taipeiju, pozdravljen je kao junak u četvrtak jer je navodno sve učinio da izbjegne pad zrakoplova na nastanjene četvrti, dok spasioci i dalje traže 12 nestalih u rijeci.

Stotine spasioca u gumenim čamcima, ronioci i vojnici sudjelovali su u operacijama spašavanja u ledenoj vodi rijeke u koju je ATR 72-600 pao u srijedu, razbivši se u više dijelova.

U nesreći, drugoj tajvanske tvrtke u nešto više od šest mjeseci, 31 osoba je poginula a među njima pilot i kopilot, po najnovim podacima vlasti. Petnaest je osoba spašeno a 12 ih se smatra nestalima.

Do nesreće je došlo ubrzo nakon polijetanja na letu GE235 s 53 putnika i pet članova posade, iz zračne luke Taipei. Destinacija aviona bio je Kinmen, mali otok blizu kineskog kontinenta ali pod nadzorom Tajvana.
 


Amaterske video-snimke prikazuju letjelicu kako gubi visinu te udara u most nakon čega zaranja u rijeku.

Pilot letjelice pokušavao je izbjeći nebodere i nastanjene četvrti, smatraju stručnjaci. "S obzirom na putanju leta, pilot je skrenuo s pravca u pokušaju da izbjegne prepreke. Čini se da je svjesno pokušao izbjeći dodatne žrtve uronivši u rijeku. To je bilo vrlo hrabro s njegove strane", izjavio je analitičar iz Hong Konga Daniel Tsang.

Nije objavljen službeni komentar o uzroku nesreće, ali crne su kutije brzo pronađene.

U avionu se nalazio ukupno 31 kineski državljanin, među kojima je najmanje 16 smrtno stradalo, 12 ih je nestalo a troje je ozlijeđeno.

Uprava civilnog zrakoplovstva odlučila je zadržati na tlu 22 ATR-a u vlasništvu dviju tajvanskih tvrtki zbog provjere.

Hina