Velike količine pijeska iz Sahare stigle su ovog vikenda na područja Europe, a miješanje sa snijegom prouzročilo je pojavu tzv. crvenog snijega.

Čestice prašine prekrile su centralni dio Francuske, Švicarske, južnog dijela Njemačke i Austrije.

Pijesak je s područja Afrike stigao zbog vjetra i razvoja specifičnih meteoroloških uvjeta, a mnoga skijališta širom centralnog dijela Europe poprimila su crvenu boju, prenosi N1.

Zbog utjecaja vjetra, kako navode njemački meteorolozi, pijesak bi se trebo širiti dalje prema sjeveru i istoku Europe, točnije na područje Mađarske i Češke. Procjene su da bi trebao stići i na područje Balkana, Poljske i Ukrajine, ali u manjem obujmu s obzirom na smjer kretanja vjetra.

Stručnjaci su naveli da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tijekom topljenja mogu da promijene boju snijega.

Iz Njemačkog meteorološkog servisa pojašnjavaju da krvavi snijeg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog pijeska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju poslije topljenja snijega ili kiše.