U Bosni i Hercegovini u četvrtak je zabilježen nagli skok dnevnog broja novozaraženih jer je u protekla 24 sata registrirano gotovo dvostruko više slučajeva nego što je to bio prosjek u protekla tri tjedna.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od srijede je potvrđeno 757 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 11 zaraženih osoba u tom je razdoblju umrlo.

Nakon testiranja nešto više od tri tisuće uzoraka zaraza je potvrđena kod 542 osobe iz Federacije BiH, 202 iz Republike Srpske te kod 18 s područja Distrikta Brčko.

Porast broja zaraženih zbiva se istodobno kada se BiH suočava s nerješivim problemima u nabavci cjepiva protiv koronavirusa. BiH do sada nije dobila ništa od 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, naručenih posredstvom mehanizma COVAX.

Iako je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković u srijedu ustvrdila kako će prvih 100.000 doza, koje su osigurane uz posredovanje Europske unije, odnosno financirane kroz IPA fondove, stići idućih dana, Ministarstvo civilnih poslova u četvrtak je potvrdilo kako su se pojavili dodatni problemi.

Navodi se da je Pfizer postavio nove uvjete kako bi isporučio svoje cjepivo koje su vlasti u Sarajevu prvo očekivale.

To je potvrdio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je ustvrdio kako Pfizer sada pokušava skuplje naplatiti cjepivo.

"Moje stajalište je da Pfizer želi kupiti vrijeme i da ta cjepiva želi prodati drugima po sasvim drugim cijenama od onih koje smo mi platili", kazao je Tegeltija komentirajući nove probleme u nabavci cjepiva.