Kompanija Pfizer priopćila je da s tržišta povlači tri svoja lijeka za visoki krvni tlak. Radi se o lijeku Accuretic i njegove dvije generičke verzije koje distribuira Greenstone.

Pfizer je samostalno donio odluku o povlačenju tableta koje sadrže više razine nitrozamina, spojeva koji mogu dovesti do razvoja raka. No, kompanija je u priopćenju navela da "ne postoji takav neposredan rizik za pacijente koji su uzimali ovaj lijek".

"Nitrozamine uobičajeno nalazimo u vodi i hrani; u suhomesnatim i mliječnim proizvodima i u povrću. Svatko je izložen nekoj razini nitrozamina. Ove nečistoće mogu povećati rizik od raka ako je netko njima izložen u većim količinama tijekom dugog razdoblja", priopćila je farmaceutska kompanija, a prenosi CNN.

Nitrozamini

Pfizer je dodao kako za sada nije bilo izvješća o štetnim posljedicama nakon korištenja spomenutih lijekova za visoki krvni tlak i da ti proizvodi imaju sigurnosni profil koji se temelji na više od 20 godina iskustva.

Savjetovao je da se pacijenti koji su do sada uzimali njihov lijek posavjetuju sa svojim liječnikom o alternativnim tretmanima.  

Nitrozamini u lijekovima nastaju u procesu proizvodnje zbog određenih kemijskih reakcija. Nalazimo ih u hrani, duhanu, kozmetici, vodi, zraku, poljoprivrednim kemikalijama.

Najviše smo njima izloženi putem pušenja i duhanskih proizvoda, a najčešće preko prehrane koja uključuje suhomesnate proizvode, prženu i dimljenu konzerviranu hranu. Nitrozamini u vodi za piće, zraku i kozmetici prisutni su u dosta niskim koncentracijama.