Članovi Vlade RH dobili su na današnjoj sjednici informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres i koronavirus. Vlada raspravlja i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, a Sabor će poslati i izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike.

'Cijepili smo trećinu odraslog stanovništva'

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković je održao uvodni govor.  

- Prošlog tjedna smo premašili broj od milijun cijepljenih sugrađana prvom dozom. Nastavljena je ubrzana dinamika i utrošeno je 43.890 doza cjepiva i došli smo do milijun i 109.161 sugrađana procijepljenog prvom dozom. Dvije doze je primilo 341.008 osoba. Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom. Pozivam sve da se cijepe jer imamo dovoljne količine cjepiva, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na razgovore o zelenoj digitalnoj potvrdi s kojom će biti omogućena putovanja u uvjetima pandemije koronavirusa.

- Europsko vijeće je u ponedjeljak i utorak, a za potvrda je važna za slobodu kretanja, turizam, gospodarstvo... Želimo što prije postići dogovor kako bi RH imala mogućnost prihvatiti brojne turiste koji žele doći u Hrvatsku.

Proizvodnja materijala za cjepivo u Savskom Marofu

- Jučer sam razgovarao s prvim čovjekom Pfizera o većim dozama cjepiva i o razdoblju pred nama. Dobili smo potvrdu od Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo. U Pfizerovim pogonima radit će se DNK predložak za cjepivo. Bit će zaposleno još 30-ak ljudi, a sklopljen je i novi ugovor za iduću godinu, rekao je premijer. Plenković je podsjetio na ovotjedni sastanak GSV-a. Najavio je rast u potporama s 25% na 50% potpora u nekim županijama, a u nekima na 35 ili 40%. Osvrnuo se i na rad nedjeljom.

- Želimo limitirati rad nedjeljom na 16 nedjelja u godini. Vodimo računa o razmjernosti i o tome da je RH turistička zemlja. Moramo balansirati ekonomske aktivnosti i obiteljski život.  

'Ovo je najveća nabava borbenog zrakoplova u povijesti HV-a'

Premijer se osvrnuo i na sastanak Vijeća za obranu koji je održan danas.

- Jutros smo održali Vijeće za obranu o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova. Vijeće je zahvalilo Povjerenstvu i stručnoj radnoj skupini i dalo potporu Vladi u dovršenju procesa nabave, koja je najveća u povijesti HV-a. Omogućit će vrstu sposobnosti koju nam je korisno imati u budućnosti, čime postajemo važan akter u obrambenom smislu, i kredibilniji saveznik u okviru NATO-a, partner u okviru EU, možemo participirati u različitim međunarodnim misijama, zaključio je Plenković na početku sjednice Vlade.