Wolfgang Petritsch Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i iskusni austrijski diplomata Wolfgang Petritsch u intervjuu za N1 je rekao kako bi Hrvati izgubili kad bi imali treći entitet.

''Ja zaista imam veliko razumijevanje za najmanju etničku zajednicu, a to su Hrvati. Ali donesena je odluka u Daytonu, čak i prije toga 1994. u Washingtonu kroz Washingtonski sporazum, zatim 1995. kroz Daytonski sporazum, a to je uspostava Bosne i Hercegovine i onaj dio Federacije. Zašto je to tako urađeno? Zašto je hrvatski predsjednik Tuđman tada pristao na Washingtonski zatim daytonski sporazum je zato što je shvatio da Hrvati žive raštrkano u Bosni i Hercegovini. Dvije trećine njih žive u Hercegovini ili u Zapadnoj Hercegovini, ali u Srednjoj Bosni imamo Hrvate. Zatim u Posavini ili u Goraždu ima ih nekoliko, ali žive. Kako bi izgledao taj treći entitet, Hrvati bi izgubili kad bi imali taj treći entitet. Ja to znam još iz mog vremena, stavljena je točka na to jer smo shvatili da bi to išlo na štetu Hrvata. Da li želite da pomognete svim Hrvatima i u Federaciji i u RS? Zato je važan princip da se Bosna i Hercegovina drži principa da imamo građane na prvom mjestu, a zatim da kao građani pripadaju etničkoj zajednici. Vi to možete kombinirati, ali u demokratskom društvu jedan građanin jedan glas, ako su manjine ili manjinske grupe dajete im neke privilegije'', rekao je Petritsch.

Dodao je da vjeruje da ''daljnja etnička podjela Bosne i Hercegovine neće i ne bi bila dobra za građane ni za Hrvate niti za ostatak Bosne i Hercegovine, to nije put naprijed''.