Predsjedavajući predsjedištva BiH Milorad Dodik rekao je kako Republika Srpska neće prihvatiti novog visokog predstavnika niti odluke koje on bude pokušao nametnuti.

Dodik je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu govorio je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini ali i jučerašnjoj službenoj posjeti Beogradu, gdje je jedno od ključnih tema razgovora bilo imenovanje novog visokog predstavnika u BiH.

Kaže kako je imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta došlo do novog usložnjavanja i komplikacija odnosa unutar BiH jer se pokušava dati legitimitet novoj osobi uz izbjegavanje odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi Aljazeera.

Mišljenja je i da se nesređeni odnosi unutar međunarodne zajednice pokušavaju prelomiti preko Bosne i Hercegovine, države za koju je ponovio da je podijeljena i neuspješna.

Dodik je kazao kako su bonske ovlasti za visokog predstavnika prošlost i da je njima posijan dodatni raskol unutar BiH, a naglasio je i da Republika Srpska neće prihvatiti novog visokog predstavnika niti odluke koje on bude pokušao nametnuti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je dobar dogovor postignut u Beogradu kazavši kako Srbija ima pravo i obveze biti aktivno uključena u provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma jer je njegova potpisnica kao drugih aneksa među kojima je i Aneks 10.