Još i prije nego je postavljen temeljac za ‘preduzeće opštedruštvenog značaja’ – „Igman“,  izvjestan broj stručnih kadrova – majstora, tehničara i inženjera, iz razvijenijih područja tadašnje Jugoslavije, upućeno je u Konjic sa zadatkom da pomogne u organiziranju i pokretanju namjenske industrije.

Tako kompanija Igman iz Konjica svoju priču počinje prije 70 godina.

''Igman'' je u početku proizvodio isključivo za potrebe Jugoslovenske Narodne Armije, ali je već 1952. godine dio proizvodnje izvezao na inostrano tržište, i od tada je permanentno rastući izvoznik proizvoda namijenjenih odbrani.

''Kompanija je osnovana 1950. godine, točnije prije 70 godina. Bavi se proizvodnjom streljiva raznih kalibara. Trenutno upošljavamo 1.328 radnika. Proizvodnja je izvozno orjentirana gotovo 95 posto. Imamo svoje mjesto u svijetu i mislimo da smo visoko kotirani među pet u regiji. Planiramo zanoviti opremu koja je u dobrom stanju ali što se tiče godišta poprilično je stara. Planiramo proizvodnju novih kalibara'', rekao je Đahid Muratbegović, direktor gospodarskog društva Igman Konjic, prenosi Biznis.ba.

To bi značilo nove investicije i nova zapošljavanja. Svoju ulogu u tome imat će i Razvojna banka Federacije BiH koja je partner sa Igmanom od 2010. godine.

''Rado se sjećam 2010/11 kad smo dobili veliki kredit za jedan veliki izvozni posao i to je bio početak našeg velikog uspjeha. I danas smo u kreditnoj liniji koju se nadamo da ćemo uspješno ostvariti, a razgovarali smo i o novim projektima tako da se nadamo da će nam Razvojna banka trebati ubuduće'', kazao je Muratbegović.

''Igman je u novom investicijskom ciklusu koji financira Razvojna banka. Riječ je o impozantnoj kompaniji, lideru namjenske industrije u BiH, među pet u regiji koja prelazi promet preko 100 milijuna konvertibilnih maraka, ima preko 1300 zaposlenih, kompaniji koja zadovoljava standarde NATO saveza i istočnih partnera Rusije. Jako smo zadovoljni odnosom koji smo uspostavili uz ove godine. Naš odnos na početku je bio u fazi povjerenje, a sada je to jedan viši nivo. Sada smo pravi partneri i uvijek ćemo biti tu da podržimo sve nove projekte koji su pred njima, a cijeneći dosadašnji angažman Igmana jer su napravili jedno profitabilno društvo. Vjerujemo da će kroz nove proizvodne linije i nove programe koje će Igman ponuditi Razvojna banka podržati to zbog samog rada Konjica, ovog dijela Hercegovine i Federacije BiH'', kazao je dr. sc. Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

U Konjicu je poznata izreka da pola stanovništva radi u Igmanu, a druga polovica se hrani od Igmana, istaknuo je ovom prilikom Osman Ćatić, načelnik Općine Konjic.

''To je oduvijek bilo. Igman kao i Konjic uvijek je bio poznat po metalskoj industriji. Sam broj zaposlenih govori nam šta to znači za Konjic i BiH. Najveći procenat radno sposobnog stanovništva radi u ovoj firmi. Kad pogledamo ukupnu strukturu petina ih ovdje radi', dodao je Ćatić.