Od tosta ujutro do hamburgera navečer – kruh je glavni dio mnogih obroka.

Zapravo, prema istraživanju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), prosječni Amerikanac u jednom danu pojede više od 100 posto preporučene dnevne doze (RDA) žitarica.

Međutim, kalorije koje te kriške kruha dodaju vašoj prehrani nisu jedini problem. Postoji još jedna iznenađujuća nuspojava prehrane koja obiluje kruhom, koju biste mogli previdjeti: problemi s fokusiranjem i kognitivni problemi.

Rafinirani ugljikohidrati stvaraju upale u tijelu, što uzrokuje mnoštvo zdravstvenih problema, uključujući smanjenu kognitivnu funkciju, kaže Lisa Richards, nutricionistica te autorica knjige The Candida Diet.

Kognitivni učinci uzrokovani prehranom bogatom kruhom mogu trajati duže nego što biste očekivali. Prema studiji iz 2012. objavljenoj u Journal of Alzheimer’s Disease, u kojoj je sudjelovalo 1.230 osoba između 70 i 89 godina, osobe koje su unosile najveće količine hrane bogate ugljikohidratima, poput kruha, imale su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će razviti kognitivna oštećenja u odnosu na one koje su jele manje ugljikohidrata. Međutim, to nije jedini način na koji jedenje kruha utječe na vaše zdravlje.

Ovih pet stvari otkrivaju da možda ipak jedete previše kruha:

1. Debljate se

Kruh će povećati vjerojatnost jedenja druge nezdrave hrane i sastojaka. To je zato što se kruh obično kombinira s prerađenim mesom, maslacem i sirevima s visokim udjelom zasićenih masti, kaže Trista Best, dijetetičarka u tvrtki Balance One Supplements.

Prema studiji iz 2014. objavljenoj u BMC Public Health, osobe koje su jele dvije ili više porcija bijelog kruha dnevno imale su znatno veću vjerojatnost da će postati pretile u odnosu na one koje su jele jednu porciju bijelog kruha ili manje tjedno.

2. Stalno ste gladni

Većina vrsta kruha je jako obrađena i sadrži malo ili nimalo hranjivih sastojaka. To znači da kad jedete, vaše tijelo zapravo ne prepoznaje nikakav osjećaj sitosti. Na kraju se povećavaju razine inzulina i šećera u krvi, što dovodi do veće gladi, kaže nutricionistica Shana Hussin.

3. Često vas boli želudac

Neki kruhovi koji se prodaju kao bolje opcije jer sadrže visok udio vlakana mogu uključivati ​​dodana vlakna poput inulina i beta-glukana, koji su, kada se jedu u prekomjernim količinama, povezani s nelagodom u želucu, poput nadutosti i plinova, kaže dijetetičarka Rachel Fine.

4. Imate predijabetes

Jedenje previše kruha može dovesti do povećane razine upale u tijelu, što može uzrokovati rezistenciju na inzulin, stanje koje je često preteča dijabetesa, kaže Heather Hanks, nutricionistica iz tvrtke Instapot Life.

5. Imate visok krvni tlak

Vaš vrtoglavo visok krvni tlak i konzumacija kruha povezani su više nego što mislite.

Prema CDC-u, kruh i kiflice glavna su dva izvora natrija – hranjive tvari za koju se zna da podiže krvni tlak – u američkoj prehrani. Čak i relativno skromna količina kruha može povećati rizik od hipertenzije. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da je konzumacija samo jednog komada bijelog kruha tjedno povezana s povećanim rizikom od povišenog krvnog tlaka, piše Eat This, Not That.

(www.jabuka.tv)