Započinjanje dana zdravim, hranjivim doručkom napunit će vas energijom i koristiti vašem organizmu.

Utvrđeno je da doručak smanjuje rizik od srčanog udara i dijabetesa te poboljšava vaš fokus i raspon pažnje. Osim toga, jedenje doručka može vam pomoći da izgubite kilograme. Prema istraživačkom projektu Nacionalnog registra za kontrolu tjelesne težine, 78 posto ljudi koji mršave i održavaju tjelesnu težinu doručkuje svaki dan.

Ali važno je i što jedete. U nastavku pročitajte za koje namirnice dijetetičari smatraju da ih je najbolje zaobilaziti kada je u pitanju prvi obrok u danu.

Zašećerene žitarice

Većina žitarica ima malo vlakana jer se pripremaju od rafiniranog brašna, a to znači da ćete brzo osjetiti glad, kaže dijetetičarka Kelli McGrane za Eat This.

Osim toga, one imaju visok udio šećera i malo proteina. Također, imajte na umu da čak i žitarice za koje se tvrdi da su napravljene od cjelovitih žitarica često sadrže vrlo malo stvarnih cjelovitih žitarica, dodala je.

Kobasice

Oni koji vole jači doručak ponekad biraju kobasice, ali stručnjaci se tome protive.

Kobasica nije najhranjivija jutarnja opcija. Radi se od mljevenog mesa, masti, začina, aroma i veziva. Ima visok udio natrija, veliku količinu zasićenih masti i bogata je kalorijama. Prerađeno meso poput kobasica povezano je s povećanim rizikom od kroničnih bolesti i raka, ističe glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku Roxana Ehsani.

Umjesto kobasica, birajte jaja, grčki jogurt ili maslac od orašastih plodova.

Pšenični kruh

Nutricionistica Dawn Jackson Blatner kaže da većinu vremena pšenični kruh ne znači kruh od cjelovitog zrna pšenice.

Uglavnom je to rafinirani bijeli kruh. On će naglo podići pa spustiti razinu šećera i energije, ističe.

Aromatizirani napici od kave

Većina aromatiziranih napitaka od kave bogata je kalorijama i šećerom i sadrži malo ili nimalo drugih hranjivih tvari. Dijetetičarka Maggie Michalczyk općenito se protivi tretiranju kave kao doručka.

Radije pojedite nešto ili pripremite smoothie od svježe mljevene kave, hladnog mlijeka, maslaca od badema i malo meda, dodala je.

Voćni sok

Iako možda želite dozu vitamina C, sok nije način da se njime napunite. Kad pravite sok, uklanjate sva vlakna, a dobivate šećer i kalorije. Ispijanje čaše soka od naranče je jednako kao da pojedete pet do šest naranči i unesete preko 300 kalorija, tvrdi dijetetičarka Amy Shapiro, prenosi Index.

Previše šećera čak i iz voća može dovesti do debljanja, želje za šećerom i pada energije. Preskočite sok i umjesto toga posegnite za smoothiejem.

(www.jabuka.tv)