Android 5.0 Lollipop dolazi s puno novih značajki i mogućnosti, koje će imati veliki utjecaj na način na koji koristimo uređaje pogonjene tim operativnim sustavom

Baterija
Bez obzira koji pametni telefon koristite, vjerojatno niste zadovoljni duljinom trajanja baterije. Kad stigne izdanje 5.0, čak i ako nemate Nexusa ili Motorolu sa standardnim Androidom životni vijek baterije trebao bi se drastično popraviti.

Brojni modeli na Androidu već sad imaju značajke za štedljiviji rad baterije, no 5.0 dolazi s tom opcijom ugrađenom u firmver, što donosi razinu optimizacije o kojoj proizvođači mobitela mogu samo sanjati. U kombinaciji s već spomenutim značajkama za štedljiviji rad, često punjenje uređaja kakvo danas poznajemo postat će prošlost.

Kamera
Novo izdanje Androida donosi puno zanimljivih noviteta vezanih uz kameru, no za prosječnog korisnika najvažnije je to što aplikacije vanjskih dobavljača mogu pristupiti minimalno obrađenim fotografijama, što znači da ćete snimati u DSLR stilu, umjesto u komprimiranom formatu .jpg.

Tap And Go
Gnjavaža s prebacivanjem aplikacija, podataka i datoteka na novi uređaj također bi trebala postati prošlost. Zahvaljujući značajci Tap And Go moći ćete postaviti stari uređaj uz novi i prepustiti vezi putem NFC-a i Bluetootha da obavi sav posao za vas.

Sigurnost
Samsung je donirao platformu za sigurnost Knox kako bi bila ugrađena u 5.0, ne bi li Android postao privlačnijim poslovnim korisnicima. To znači dvije stvari. Prvo, možete koristiti uređaj i u poslovne i u privatne svrhe jer je podijeljen na dije sfere koje se ne miješaju. Drugo, susrest ćete se s problemima vezanim uz istjecanje licence i upozorenjima ako ste skloni prčkati po Androidu kako bi ga prilagodili sebi.

Root
S novim izdanjem root će biti teže izvesti nego ranije, možda čak i nemoguće.

Što još trebate znati?

Android je eko-sustav koji se stalno razvija, a s njime i načela dizajna koja treba slijediti koristite li tu platformu. Službene Googleove aplikacije u pravilu među prvima pokazuju što se može očekivati od budućih inačica Androida i nude predložak pomoću kojeg razvojni programeri i dizajneri mogu prilagoditi svoja sučelja.

Razigran i šaren, Material Design dominirat će Androidom na webu i desktopu. Novo izdanje dolazi i s revidiranim sistemskim fontom Roboto te potpuno novim animacijama, uključujući i povratnu spregu za dodir. Moguće je napraviti animacije između aplikacija, aktivnosti i zaslona.

Obavijesti (notifikacije) su od sad dostupne izravno sa zaključanog zaslona i vodit će izravno do odgovarajuće aplikacije, bez zatvaranja one koju ste koristili u trenutku kad je obavijest stigla.

Nosite li pametni sat, ako ste kod kuće ili ste aktivirali prepoznavanje glasa, možete držati smartphone otključanim. Čim napustite prostor koji se smatra sigurnim, prestanete govoriti ili uklonite uređaj povezan Bluetoothom, pametni telefon će pretpostaviti kako se treba zaključati. To će smanjiti potrebu za otključavanjem i stalnim unošenjem lozinki.

Aplikacije će se otvarati brže, ugrađena je podrška za 64-bitno procesiranje, poboljšane grafičke performanse za igranje u visokoj razlučivosti.

Nadogradnje za Google Play Services stižu svakih šest tjedana, s friškim podacima potrebnim za otkrivanje malvera, zakrpama za sigurnosne propuste i dugoočekivanu značajku onesposobljavanja ili brisanja uređaja na daljinu u slučaju krađe.

Android Wear jedna je od ključnih značajki. Smartphone je zamišljen kao središte zbivanja, no nosivi uređaji ključni su zaslon za usputne interakcije, kako bi se smanjila potreba za posezanjem za mobitelom. Puni SDK već je dostupan developerima.

Google Fit je novi set API-ja, osmišljen kako bi pokupio raznovrsne podatke iz aplikacija za fitnes i senzora u pametnom telefonu i svim nosivim uređajima koje koristite i skupi ih na jednom mjestu, gdje su vam dostupni u trenu.

Izvor: Android Pit