Zima nam ove godine još nije pokazala zube, no vremenski uvjeti u trenu se mogu promijeniti. Stoga nije naodmet razmisliti o vožnji u ozbiljnim zimskim uvjetima. Iako svi mi vozači mislimo da nas ništa ne može iznenaditi i da znamo sve o vožnji na snijegom i ledom pokrivenim prometnicama, evo pet najčešćih pogrešaka, prema Business Insideru, koje činimo, svjesno ili nesvjesno.

1. Prebrza vožnja

Vozite li prebrzo u složenim uvjetima na kolniku, riskirate gubitak kontrole nad vozilom. Ne zaboravite, prilikom kočenja na cesti prekrivenoj snijegom ili ledom zaustavni put dramatično se mijenja. To je dobro imati na umu zimi i prilagoditi svoj stil vožnje u skladu s tim. Uskladite svoju brzinu s brzinom drugih vozila na cesti. Za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima, pronađite brzinu na kojoj se osjećate ugodno, imate kontrolu nad vozilom, uskladite se s drugim vozilima. Ubrzavajte polako kako biste bili sigurni da imate kontrolu nad prianjanjem. Sukladno tome, kočite umjereno, bez naglih manevara.

2. Prespora vožnja

Kako nije uputno juriti prebrzo, u složenim zimskim uvjetima nije uputno ni voziti presporo, jer ćete takvom vožnjom kočiti promet iza sebe, ali i izazvati bijes kod drugih vozača. Naravno, ako ste potpuno sami na cesti, vozite se sporo koliko hoćete, ali pazite na iznenadan nailazak drugih vozila iza vas s većom brzinom kretanja. Određena inercija kretanja vam je potrebna kada se vozite uzbrdicom na snijegom i ledom pokrivenim prometnicama.

3. Vožnja bez zimskih guma

Osim što je u Hrvatskoj obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, zimske gume dizajnirane su tako da postignu najbolje rezultate kada temperatura padne ispod 7°C. One imaju veći udio prirodnog kaučuka koji ne postaje tvrd, krut kad temperatura padne ispod tih, famoznih sedam Celzijevih stupnjeva te ostaje elastičan i pri vrlo niskim temperaturama.

Nadalje, struktura i uzorak gazećeg sloja na najboljim zimskim gumama za ceste dizajnirani su tako da do punog izražaja dođu specifični materijali od kojih su napravljene i 'pretvori' ih u najbolje vozne karakteristirke u mokrim, ledenim ili zasnježenim uvjetima na kolniku. Primjerice, dodatni kanali, utori i lamele pomažu u prianjanju i zaštiti od akvaplaninga. Blokovi su također dizajnirani u različitim dimenzijama kako bi se učinilo optimalnim samočišćenje gazne površine gume, osiguravajući najbolje prianjanje kad guma vozi po snijegu. Kada to ne bi bilo tako dobili bismo, uvjetno rečeno, ravnu sklisku površinu gazne plohe gume i upravljanje u ovakvim složenijim uvjetima ne bi bilo optimalno.

Kod zimskih guma prag sigurnosti u kritičnim situacijama znatno je viši: pri nula stupnjeva Celzija i 90 kilometara na sat kočioni put ljetne gume povećava se za 5,40 metara na mokrim cestama. Na snijegu i brzini od 80 kilometara na sat automobil s ljetnim gumama kočenjem se potpuno zaustavi 42 metra kasnije nego vozilo sa zimskim gumama.

4. Automobil nije očišćen od snijeg i leda

Prije nego što krenete, očistite temeljito svoje vozilo od nakupina snijega ili leda. U protivnom riskirate ne samo da budete kažnjeni od prometne policije, već i da vam te nakupine ometaju vidno polje. Osim toga, s automobila će vam padati ledene gromade na cestu, a time ugrožavate i ostale sudionike u prometu.

5. Tlak zraka u gumama ne provjeravate redovito

Vozačima se preporuča provjeravati tlak zraka u gumama jednom mjesečno na benzinskoj postaji prema preporukama proizvođača automobila. Budući da su mnogi automobili ne tako rijetko s prevelikim, ali u najčešćem slučaju s premalim pritiskom tlaka zraka guma na cesti, to može utjecati na ponašanje u vožnji u ekstremnim situacijama (potpuno kočenje, izbjegavajući manevri). Ali najviše se to osjeti na novčaniku samog vlasnika vozila, jer ako gume imaju prenizak tlak zraka, zagrijavaju se više, povećava se otpor kotrljanja - a s time i potrošnja goriva.

Često je kod vozača uvriježen mit da se u vožnji po snijegu treba smanjiti tlak zraka u gumama, jer će to kao pomoći boljem prianjanju na snijegu. Ne zaboravite, vaše su gume dizajnirane da funkcioniraju pod određenim tlakom i promjena istog bi mogla biti opasna.

Za kraj, ne zaboravite pripremiti svoje vozilo za zimske uvjete vožnje, što uključuje, između ostalog, antifriz u sustavu za hlađenje motora, tekućinu za pranje stakala koja se neće smrzavati na niskim temperaturama. Neka vam akumulator bude u optimalnom stanju, metlice brisača ispravne. Provjerite stanje svjetala i stavite u prtljažnik lance za snijeg te alat za čišćenje od snijega i leda, rukavice...

Pogled.ba