Svi želimo da imamo krupne i ukusne gomolje kada dođe vrijeme za vađenje krumpira.

Zato je potrebno od samog početka da se potrudimo. Krumpir traži dosta hraniva, a tu na scenu stupa drveni pepeo.

Ukoliko nemate sajnjak, drveni pepeo je izuzetno koristan u vrtlarstvu. Naime, on sadrži fosfor, kalijum, kalcijum, bor i mnoge druge esencijalne minerale za razvoj biljaka.

Ipak, sa njim treba biti oprezan. Prvo, jako je važno da je riječ o pepelu koji je nastao isključivo sagorijevanjem drvene mase.

Također, važno je biti oprezan po pitanju količine, jer drveni pepeo alkalizira zemljište. I na kraju, treba znati kojim biljkama odgovara, a kojim ne.

Upotreba drvenog pepela prije i tijekom sadnje krumpira

Što se tiče krumpira, drveni pepeo povećava sadržaj skroba i daje mu bolji ukus, a može i da poveća prinos za 10-15 posto. Može se koristiti na dva načina: prije i tijekom sadnje krumpira.

Prije sadnje, krumpir koji je raspoređen u gajbe da se prosuši i naklija, pospe se pepelom. Za 10 kilograma krompira dovoljno je pola kilograma drvenog pepela.

Posebno je koristan za isječen krumpir koji se naklijava. Kada se pepeo pospe po njemu, isječeni dijelovi se brže suše, odnosno sprječava se pojava truleži.

Kada je riječ o upotrebi pepela tijekom sadnje, postupak je sljedeći. Nakon što se iskopa kanal za sadnju krumpira, pospe se šaka-dvije pepela po sadnom mjestu.

Prekriti tankim slojem zemlje

Nakon toga se pepeo prekrije sa tankim slojem zemlje, kako krumpir ne bi došao u direktan kontakt sa njim. Zatim se u kanal stavljaju krompiri, sa okcima okrenutim na gore, a zatim se zatrpaju zemljom.

Kako smo naveli, drveni pepeo je bogat kalijem, a upravo je kalij zadužen za regulaciju ravnoteže vode u biljkama. Također, sudjeluje u transportu hrane unutar biljaka i stvaranju šećera i skroba. Bez dovoljno kalija, krumpir će biti osjetljiv na velike temperaturne oscilacije, sušu, štetočine i bolesti.

Važna napomena

Za korištenje pepela tijekom sadnje krumpira, neophodno je znati kakva je pH vrijednost zemljišta.

Naime, krumpir voli blago kiselo zemljište. Sa druge strane pepeo smanjuje kiselost zemljištu, te ukoliko je zemlja neutralne pH vrijednosti ne treba koristiti pepeo, jer će krumpir biti podložniji bolestima.

Također, drveni pepeo se nikada ne koristi istovremeno sa azotnim đubrivima, jer može da dođe do neželjenih efekata, poput gubljenja ovog hraniva.

Izvor: Agrosavjet