Pentagon je u utorak ponovio svoje pohvale Kataru zbog toga što je domaćin američke zrakoplovne baze od vitalnog značaja i zbog njegovog "trajnog obavezivanja na regionalnu sigurnost", držeći se poruke povjerenja čak i pored toga što je predsjednik Donald Trump na Twitteru aplaudirao odluci arapskih sila da prekinu veze sa zaljevskim saveznikom.

To je posljednji primjer razlika između američkih dužnosnika i Trumpa čiji je tweet potegao pitanja oko postojeće američke politike i njezinog pojašnjavanja.
 

U slučaju Katara ulozi su visoki. Više od 11.000 američkih i koalicijskih vojnika razmješteno je u zrakoplovnoj bazi al Udeid, iz koje djeluje više od stotinu zrakoplova.

Od tih 11.000, skoro 1.000 ih djeluje u kombiniranim operativnim centrima zračnih operacija koji pomažu u nadzoru misija za kampanje u Iraku, Siriji i Afganistanu, tvrdi vojska.

Američki dužnosnici priopćili su u da će Washington u tišini pokušati smiriti situaciju između Saudijske Arabije i Katara, tvrdeći da je zaljevska državica previše značajna za američke vojne i diplomatske interese kako bi ostala izolirana, prenosi Reuters.