Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, kazala je da je odmah po saznanju da se u konzerviranim obrocima junećeg mesa namijenjenim pripadnicima Oružanih snaga BiH nalazi i svinjski protein, reagirala i angažiRala generalnog inspektora i potpisala naredbu. Na temelju njegove preliminarne analize, Pendeš je naredila daljne aktivnosti i smjernice kako bi se utvrdilo da li je postojala objektivna ili subjektivna odgovornost pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, prenosi agencija Anadolija.

“Utvrdili smo da firma, koja je sukladno ugovoru trebala isporučiti konzervirane proizvode koji su od junetine, nije se toga držala, iako je na deklaraciji tih konzervi pisao sastav koji je odgovarao onome što smo ugovorili. Međutim, sadržaj nije odgovarao onome što je na deklaraciji“, rekla je Pendeš i dodala:

“Prije svega, automatski je prekinuta isporuka. Zaduženi su odjeli unutar Ministarstva obrane da pripreme određene prijave, a o detaljima ćemo po završetku.“

Pendeš je istaknula da je izdala zadaću da se obavijeste nadležne institucije, ali da je isto tako zanimljivo da Ured za veterinarstvo nije izvršio kontrolu proizvoda koji je uvezen u BiH.

“Radimo na tome. Što se tiče Ministarstva obrane, bez obzira na medijske istupe pojedinaca i službi, mi smo poduzeli sve u skladu sa zakonom, u skladu sa rokovima, pravovremeno informirali javnost i ne želeći da stvaramo oko toga bilo kakve tenzije, zaustavili smo daljnju isporuku, poduzeli aktivnosti kako bi se prekinuo ugovor. Tražit ćemo adekvatnu naknadu, na koji način, to će pravnici u Ministarstvu osmisliti, a Ured za veterinarstvo i nadležne institucije su upoznate s tim“, istaknula je Pendeš.

Dodala je da je jako bitno da se prilikom uvoza bilo kakvih proizvoda u BiH vrši adekvatna kontrola, jer se sada može izraziti sumnja u sve vrste proizvoda.

“Smatram da je ovo jako dobar primjer, ne samo za nas u Ministarstvu obrane nego generalno za sve institucije koje vode računa čime se hrane stanovnici BiH, da se dobro povede računa o tome što se uvozi“, rekla je Pendeš.

Osvrnula se i na nedavni angažman jedinice OS BiH na obilježavanju Dana državnosti BiH na Bobovcu, što su pojedini političari iz Republike Srpske osporili i proglasili nezakonitim.

“Počasna jedinica 25. studenog na Bobovcu nije angažirana, nego je angažirana postrojba za odavanje počasti, a to je velika razlika. U tom procesu odobravanja Predsjedništvo nema nadležnost, a ja sam kao ministrica obrane, sukladno Zakonu o obrani i sukladno Pravilniku kojim su definirane počasti, uradila sve i angažman te postrojbe i orkestra je u potpunosti u skladu sa zakonom“, jasna je bila Pendeš.