Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar najavio je nove mjere u FBiH.

"Možemo reći da smo nezadovoljni epidemiološkom situacijom u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a sutra ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke".

Naime, Pehar je danas sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vlade FBiH te je izabran za predsjedavatelja Ad Hoc tima za pregovore s dobavljačima cjepiva.

"Pred tim timom je stavljena vrlo teška i odgovorna zadaća. Nastojat ćemo stići do četvrtka na nju odgovoriti. Posao je izuzetno težak i složen, praćen čitavim nizom administrativnih poteškoća koje, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva i drugih struktura u Vladi, stići obaviti na prihvatljiv i zadovoljavajući način", naveo je Pehar.

Kada bi prvo cjepivo moglo stići u Federaciju? Nije mogao sa sigurnošću odgovoriti…

Kazao je kako su obavili razgovore s dobavljačima, a o ishodu će zavisiti i dinamika isporuke.

Strahuje li od ovakvog načina nabave, posebno nakon afere Respiratori, upitan je premijer Novalić, prenosi N1.

"Pitanje straha ne postoji samo u Federaciji već i u RS-u. Pitanje straha nije od afere ili pravosudnih organa kako se pokušava predstaviti. Pitanje straha je od nepoznatog. U Austriji je preminula jedna osoba i sad se dobavljači pitaju šta će biti kad se dogodi nešto tako. Hoće li njih procesirati za to", istaknuo je Novalić.

Pehar je pojasnio i zašto nije razmotrena ponuda za cjepiva Sputnik.

"Taj dopis nije konzistentan. U tom dopisu bile su neke stvari koje nama nisu ulijevale sigurnost u tu priču, jer navođene su kontradiktorne stvari u smislu skladištenja cjepiva, a ni sama dokumentacija nije bila potpuna", istaknuo je, osvrnuvši se i na donaciju AstraZeneca cjepiva iz Srbije:

"Cjepiva koja su stigla iz Srbije sutra idu na teren. Danas smo imali jednu kratku sjednicu i sutra i prekosutra Zavod za javno zdravstvo će izvršiti isporuku za svih deset županija".

Novalić je najavio i moguće covid putovnice.

"Ako bude covid putovnica to će možda raditi IDDEEA u Banja Luci, neće biti pitanje da Federacija da potvrdu, već državni organ. To će biti rješavano na državnom nivou", rekao je.

Koja cjepiva će se prva nabavljati ovisi, istaknuo je Pehar, o dinamici koju će utvrditi na prvoj sjednici Ad Hoc tima.

"Pregovarat ćemo sa onima koji su na ovim prostorima. Pfizer ima predstavništvo, Krajina lijek ima za Sputnik V, a imamo i predstavništvo Sinofarma. To su prva tri proizvođača s kojim ćemo razgovarati", rekao je.