Zastupnici SNSD-a prije nekoliko danas uputili su prijedlog u Zastupničkom domu Parlamenta bosne i Hercegovine razmatraju izmjene Zakona o PDV-u.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, kruh od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog podrijetla, sol, šećer, homogenizirana dječija hrana.

Predlaženo je da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika (uključujući proizvode za ljepotu i šminku), odjeća i obuća od krzna i kože reptila, nakit i srodni proizvodi, satovi i njihovi dijelovi, luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti, pirotehnički proizvodi za vatromete, oružje i drugo.

U predloženom zakonu je navedeno da Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) donosi propis kojima se bliže uređuje što se, u smislu ovog zakona, smatra dobrim. Definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. prosinca 2022. godine, do kada se, kako navode predlagači, očekuje stabilizacija ekonomskih prilika – piše Klix