Iako nije tako poznat kao med ili pelud, pčelinji propolis je proizvod kojeg proizvode pčele, a koji posjeduje mnoštvo zdravstvenih prednosti.

Razne kulture su prepoznale nevjerojatna ljekovita svojstva ove smolne kombinacije sline, pčelinjeg voska i sapnice.

Budući da se od Grka do Asiraca koristio kao tretman za apsces kojeg su nanosili na rane (koje su zadobili u borbi) protiv infekcija, pčelinji propolis je uistinu čudotvorna tvar koju biste trebali imati u vašoj kućnoj ljekarni. Zašto? Pa, zato što je pčelinji propolis moćan prirodni antibiotik.

Postoji više od stotinu korisnih spojeva prisutnih u pčelinjem propolisu. Ova raznolikost i obilje spojeva pridonijela je da pčelinji propolis ima značajna antimikrobna, antioksidativna, antibakterijska i antifungalna svojstva.

"Ova svojstva djeluju pri podizanju prirodne otpornosti tijela na bolesti poticanjem i pomlađivanjem vlastitog imunološkog sustava", objasnio je herbalist James Green.

"Slina se aktivira smolama, a kako se slina kontinuirano proguta, učinkovito raspodjeljuje antimikrobne komponente propolisa kroz grlo i na susjedna područja."

Kao takva, ova tvar je testirana i otkrivena te prikladna za liječenje brojnih zdravstvenih stanja. Pčelinji propolis također sprečava infekcija srednjeg uha i infekcije dišnih puteva kod djece, a može čak ublažiti simptome prehlade.

Više od toga, međutim, pčelinji propolis također se pokazao kao bolji lijek u liječenju genitalnog herpesa od uobičajeno korištenog lijeka.

Imuni učinci pčelinjeg propolisa su takvi da mogu ubrzati zacjeljivanje rana i modrica, spriječava rast Candide, pa čak i zaustavlja aktivnost strep bakterije. Oni koji su proveli studije antibakterijskih učinaka pčelinjeg propolisa čak su napisali da se ta tvar može potencijalno "koristiti u razvoju alternativnih proizvoda za liječenje mikrobnih infekcija".

Druge prednosti pčelinjeg propolisa

Naravno, to nije sve što pčelinji propolis može učiniti. Evo još neke zdravstvene koristi povezane sa pčelinim propolisom:

– Pčelinji propolis može igrati ulogu u dobrom oralnom zdravlju – Zahvaljujući impresivnom rasponu kvaliteta koje promiču zdravlje, pčelinji propolis može vam pomoći u postizanju izuzetnog oralnog zdravlja. Koristite ga za liječenje parodontitisa i gingivitisa, a dobiveni rezultati su vrlo pozitivni. Neki su istraživači čak izjavili da može potaknuti rast zubne pulpe, hrskavice i koštanog tkiva.

– Pčelinji propolis može poboljšati zdravlje vaše kože – flavonoidi u pčelinjem propolisu mogu štititi vašu kožu od bakterija i boriti se protiv iritacije kože. Kao drugo, pčelinji propolis sadrži minerale koji pomažu obnoviti i hraniti kožu. Zbog toga, pčelinji propolis može uvelike pogodovati onima koji se bore s psorijazom, ekcemom, piodermom i različitim drugim kožnim stanjima. Možete čak iskoristiti pčelinji propolis da biste se oslobodili bradavica.

– Pčelinji propolis je izvrsan za vaše srce – Tirozin hidroksilaza je enzim koji može obuzdati proizvodnju dušikovog oksida, što dovodi do problema sa zdravljem srca. Pčelinji propolis može smanjiti aktivnost tirozin hidroksilaze, ustabiliti krvni tlak i smanjiti rizik od hipertenzije.

– Pčelinji propolis može ublažiti alergije – brazilski istraživači su otkrili da pčelinji propolis ima sposobnost zaustaviti oslobađanje histaminika, kemikalije koje uzrokuju mnoge simptome alergija (poput kihanja ili curenja nosa). Kao bonus, jedna od glavnih prednosti koje pčelinji propolis ima nad antihistaminicima je da ne uzrokuje iritantne nuspojave kod alergijskih bolesnika.