Kad je Facebook predstavio projekti izdavanja vlastite kriptovalute, Libre, imao je široku potporu nekih od najvećih svjetskih financijskih institucija.

No, ambiciozan plan koji je trebao omogućiti pristup kriptovaluti svima na svijetu, počeo se raspadati već za nekoliko mjeseci.

Prvo su regulatori iz nekoliko zemalja najavili iscrpnu istragu i provjeru cijele ideje, a sad se i koalicija počela raspadati, objavio je Reuters.

Tako je objavljeno da je PayPal napustio koaliciju. U službenoj objavi ističe se kako PayPal više neće neće sudjelovati u aktivnostima vezanima uz Libru, već će se fokusirati na vlastito poslovanje.

''I dalje podržavamo Librine ciljeve i nadamo se daljnjem dijalogu i suradnji u budućnosti'', stoji u objavi.

O odlasku PayPala oglasili su se i iz Libre te istaknuli kako su "svjesni izazova koji leže pred njim", prenosi Zimo.co.

''Rekonfiguracija financijskog sustava kako bi on bio naklonjen ljudima, a ne financijskim institucijama, bit će teška. Predanost toj misiji je važnija od bilo čega. Bolje da smo saznali sada, nego kasnije'', stoji u izjavi iz Libre.

Iako je PayPal prvi službeno napustio koaliciju, čini se kako o tome razmišljaju i iz dvije velike kartičarske kuće, Visa i Mastercard. Prema informacijama koje je ranije ovog mjeseca objavio The Wall Street Journal, njima se ne sviđa što sve više regulatora najavljuje istragu o Libri, kao ni Facebookove najave kako bi izdavanje Libre moglo biti odgođeno.