Višednevnim programom i ove je godine u Prozoru svečano proslavljen župni patron Presveto Srce Isusovo. 
U petak, 27. lipnja na samu svetkovinu, Svečanu pučku Misu, uz koncelebraciju devet svećenika u prepunoj župnoj crkvi predslavio je mons. mr. Tomo Knežević, profesor Liturgike na KBF u Sarajevu.

Samoj proslavi prethodila je duhovna priprava. Sv. Misu Prvoga dana trodnevnice predslavio je don Donald Marković, Drugoga dana vlč. Ivana Karača, a Misu očnicu predslavio je gore spomenuti mons. Tomo Knežević. 

Prije svečanih Misnih slavlja kako na nutarnjoj tako i na vanjskoj proslavi patrona vjernici su imali priliku pristupiti osobnoj Ispovjedi te obaviti pučke pobožnosti – obilazak Isusovog kipa te župne crkve.

Tema propovijedi mons. Tome bila je značenje ŽIVLJENE LJUBAV. U nadahnutom govoru nakon što je izrekao povijesne činjenice vezane za proslavu Srca Isusova, između ostaloga istaknuo je kako trebamo biti Bogu zahvali što nam je pokazao bezbroj puta svoju ljubav, a vrhunac svega bila je kada je poslao svoga Sina Isusa Krista da nas svojom smrću i uskrsnućem spasi. Propovijed je završio pozivom da nastojimo živjeti ljubeći Boga i bližnje.

Pjevanje tijekom ovoga Misnog slavlja animirao mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Anđeline Perić, SMI.
U subotu, 28. lipnja na spomendan Bezgrješnog Srca Marijina, povodom patrona župe, u poslijepodnevnim satima na trgu dr. Josipa Stadlera, organiziran je osmi po redu festival duhovnih šansona pod nazivom Djeca pjevaju Isusu. U natjecateljskom dijelu festivala izvedeno je 18 skladbi.

Prema glasovima povjerenstva, prvo mjesto osvojila je pjesma Ustani i kreni opet koju je izvela Elena Ivančević. Drugo mjesto pripalo je pjesmi Isus premješta planine koju je izvela Marijana Šarčević, a treće mjesto pjesmi Silan Bog koju su izvele sestre Julija i Laura Biloš. Nagrada publike pripala je Barbari Bilić koja je izvela pjesmu Milost, a nagradu za Scenski nastup osvojila je Katarina Zadro koja je izvela pjesmu Simbol. 

Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata upriličena je u nedjelju, 29. lipnja na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. 

Središnje svečano euharistijsko slavlje u 11 sati na trgu dr. Josipa Stadlera uz koncelebraciju 8 svećenika predvodio je i pod njim propovijedao vlč. Miroslav Karatović, župnik sarajevske župe sv. Leopolda Bogdana Mandića Briješće. 

U prigodnoj propovijedi vlč. Miroslav između ostaloga iznio je povijesne činjenice vezane za nastanak i širenje današnje svetkovine, kako u svijetu tako i u našoj mjesnoj Crkvi s nagalskom na zasluge Sluge Božjega Josipa Stadlera. Isto tako zapitao se koliko i kako se vjernici odazivaju Božjoj ljubavi te kako se ponašaju u danima nevolje i danima blagostanja? Nakon što je ispripovjedao jednu prekrasnu legendu o bratskoj ljubavi u završnom dijelu pozvao je okupljene vjernike da otvore svoja srca Isusu i puste da se On u njima nastani.

Riječi dobrodošlice, zahvale i čestitki okupljenim župljanima i hodočasnicima povodom i nutarnje i vanjske proslave patrona župe izrekao je župnik župe Prozor vlč. Stipo Knežević.

Misno slavlje svojim sviranjem i pjevanjem na vanjsku proslavu patrona, zajednički su uzveličali članovi tamburaškog sastava župe Uznesenja Gospodinova iz Novog Travnika pod ravnanjem gosp. Zlatka Senkića i mješovitog župnog zbora iz Prozora predvođenih s. Anđelinom Perić, SMI. 
Poslije misnoga slavlja uslijedilo je druženje uz čašicu razgovora odnosno narodno veselje,  tijekom tijekom kojega su nastupile pobjednice duhovnog festivala Djeca pjavaju Isusu te članovi tamburaškog satava iz Novoga Travnika. 
U župnoj kući odonosno župnoj dvorani za pozvane uzvanike i glazbenike upriličen je prigodni ručak.

FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE OVDJE - KLIKNITE

Tekst: Marinko Rumbočić