''Potreban pastir na Vlašiću. Plaća 1.200 KM. Stado od 180 ovaca rase vitemberg, dva dresirana banatska pulina koji isto čuvaju stado. Spavanje u planinskoj kućici s kupatilom.

Jednom tjedno dolazim na planinu i donosim hranu za sedam dana. Potreban čoban koji će biti do sirenja krajem listopada i silaska s planine''.

Velike obaveze

Ovo piše u oglasu na Facebooku koji je zainteresirao mnoge u BiH. Ispostavilo se da je ovaj oglas lažan, ali i dalje je mnogo onih koji traže zaista pastire koji će biti cijele godine na pašnjacima, s ovcama. Među njima je i Slobodan iz Glamoča, piše Dnevni avaz.

''Treba, rođeni, treba mi pastir, kako da mi ne treba. Nisu neke velike obveze, jer je pašnjak ispred kuće. Ne ide se daleko. Kod nas je lako čuvati. Ovce idu kilometar-dva od kuće. Teren je pregledan. Ako ti odgovara, javi'', kazao je Slobodan.

Lažni oglas ipak je u jednome pretjerao - plaće čobana ni izbliza nisu toliko visoke. Na Glamoču se nudi 450 maraka. Smještaj i hrana su osigurani.

''Imaš kod mene smještaj, imaš šporet i televizor. Možeš da radiš dokle god hoćeš, to je do tebe. Tvoje je da radiš. Imaš i kupatilo, sređeno je. Ja imam 250 ovaca i mirne su, nećeš imati problema'', rekao je Slobodan.

Obiteljski život

Pastir je potreban i na farmi u Vogošći, ali vlasnik ne nudi odmah pare. Izokola se ispituje za kvalitet radnika, njegove navike i obiteljski život.

''Slušaj, hranu i smještaj imaš. A koliko tražiš? 500 maraka? Bio mi je jedan od Travnika rekao doći sutra, pa ti se javim ako on ne bude mogao. A znaš li ti, rođače, šišati ovce? I bi li mogao ponekad zaklati janje? Računam da imaš vozačku i da nećeš često kući'', kazao je vlasnik farme u Vogošći.

Mnogo je oglasa u kojima se traži čpastir ''s radnim iskustvom''. Najviše se traže oni koji će čuvati ovce, ali ima i onih koji traže pastire za krave. Najveća potražnja je na Kupreškom polju, u okolici Livna i Tomislavgrada.