Najpoznatiji svjetski mediji pišu o današnjoj posjeti pape Franje Sarajevu, navodeći da je riječ o vrlo važnoj prilici za narode i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini da osnaže dijalog i proces pomirenja nakon teških događaja iz 1990-ih godina, javlja Anadolu Agency (AA).

CNN piše da se papa Franjo nalazi u posjeti Sarajevu gdje će se sastati s čelnicima zemlje i održati svečanu misu na stadionu Koševo.

"Papa će donijeti poruku pomirenja u Bosnu koja se u prošlosti suočavala s tenzije između muslimana, katolika i pravoslavaca", piše CNN.

Britanski Guardian navodi da je papa posjetio bh. prijestolnicu gdje će podržati postratno pomirenje.

"Papa želi ohrabriti katolike da ostanu u toj zemlji i da pomognu postizanje mirne budućnosti s bosanskim muslimanima i pravoslavcima", piše ovaj list.

Američki NBC News piše kako je papa u posjeti Sarajevu s porukom mira u gradu koji je prije 20 godina doživio strašan rat i koji je bio pod dugogodišnjom opsadom.

Iz ove američke medijske kuće podsjećaju na papine riječi na putu prema Sarajevu.

"Sarajevo nazivaju Jeruzalemom na Zapadu. To je grad s različitim vjerskim i etničkim kulturama. To je također grad koji je pretrpio mnogo kroz povijest", rekao je papa Franjo novinarima na letu iz Rima.

Poljska televizija Tvn 24 također navodi da je papa posjetio BiH gdje će boraviti jedan dan, uz napomenu da je moto posjete "Mir vama".

Al Arabiya News piše o papinoj posjeti, napominjući da će vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve donijeti poruku mira među religijama.

"Papa Franjo može imati pozitivan utjecaj kroz promociju međuvjerskog dijaloga", navodi Al Arabiya News.

Britanski list The Telegraph navodi da se papa Franjo nalazi u "povijesnoj posjeti Bosni".

Dodaje se kako će papa Franjo podržati i promovirati mir i dijalog među vjerama i narodima u BiH.

Hrvatski list Slobodna Dalmacija također piše da je posjeta pape Sarajevu "povijesni dan za BiH".

Podsjeća se da je papu na aerodromu u Sarajevu pozdravilo i 140 djece odjevene u narodne nošnje iz različitih dijelova BiH.

Radiosarajevo.ba