Papa Franjo pokrenuo je u utorak inicijativu kojoj je cilj učiniti katoličke zajednice, uljučujući obitelji, sveučilišta i tvrtke ekološki održivima, rekavši da se "predatorski stav" prema planetu mora zaustaviti.  Platforma Laudato Si nazvana je po papinoj enciklici iz 2015. o zaštiti okoliša, mijenjanju rasipnog načina života, zaustavljanju globalnog zatopljenja i zaštiti siromašnih od posljedica klimatskih promjena. Kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, rekao je na konferenciji za novinare da je Papa pozvam na konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) u studenom u Glasgowu u Škotskoj.

Turkson je kazao da će se papa vjerojatno odazvati.  U video poruci, Papa je poručio da je inicijativa "sedmogodišnje putovanje koje će pokazati kako se naše zajednice na različite načine zalažu za to da postanu potpuno održive, u duhu integralne ekologije". Osudio je "predatorski stav zbog kojeg osjećamo da smo gospodari planeta i njegovih resursa i zbog kojeg neodgovorno koristimo dobra koja nam je Bog dao".
 
U inicijativi će sudjelovati ciljane skupine, uključujući obitelji, župe i biskupiju, škole i sveučilišta, bolnice i druge zdravstvene ustanove, tvrtke, laičke katoličke organizacije te svećenički i redovi redovnika i redovnica. Otkako je Laudato Si (Hvaljen budi) objavljen 2015., Vatikan i katoličke skupine diljem svijeta pokrenule su brojne inicijative za smanjenje ugljičnog otiska. Vatikan, najmanja država na svijetu, gotovo je eliminirao jednokratnu upotrebu plastike, reciklira većinu smeća i pravi kompost za svoje vrtove. Papa snažno podupire ciljeve Pariškog sporazuma iz 2015. o smanjenju globalnog zatopljenja.

"Te rane (na planetu) se dramatično očituju u ekološkoj krizi koja utječe na tlo, zrak, vodu i ekosustav u kojem ljudi žive", kazao je Papa.

 "Imamo veliku odgovornost, posebno prema budućim generacijama. Kakav svijet želimo ostaviti svojoj djeci i mladima? Naša sebičnost, ravnodušnost i neodgovornost ugrožavaju budućnost naše djece", istaknuo je.