Deseci tisuća ljudi okupili su se jutros u Budimpešti kako bi prisustvovali misi na otvorenom pape Franje, trećeg i posljednjeg dana njegova posjeta Mađarskoj. Jorge Bergoglio stigao je oko 9 sati svojim "papamobilom" na Trg Kossutha Lajosa, iza parlamenta koji se nalazi na obali Dunava, u srcu glavnog grada Mađarske.

Lokalne vlasti kažu da se na misi okupilo oko 80.000 ljudi. "To je nešto jedinstveno, fascinantno, vidjeti Papu tako blizu", rekao je Levente Kiss, 21-godišnji mađarski student, koji je dan ranije već slušao Papu i pozdravio njegovu uvodnu poruku o izbjeglicama.

Poslijepodne će 86-godišnji argentinski Papa održati završni govor predstavnicima kulturne i znanstvene zajednice na Katoličkom sveučilištu u Budimpešti. U Rim se vraća u predvečernjim satima te će u zrakoplovu održati tradicionalnu press konferenciju pred novinarima koji ga prate na njegovim putovanjima.

Franjino 41. međunarodno putovanje - drugo u Budimpeštu nakon kratkog posjeta u rujnu 2021. - posebno je obilježeno ratom u susjednoj Ukrajini i temom migracija, u zemlji koja gradi ograde na svojim granicama i drži izbjeglice u "tranzitnim područjima".

Od svog dolaska u petak upozorio je na "zatvaranje" i tendenciju "povlačenja", osudio je porast nacionalizama i pozvao na "ponovno otkrivanje europske duše". Unatoč upornim bolovima u koljenima koji ga prisiljavaju na invalidska kolica, Franjo je bio u prilično dobroj formi mjesec dana nakon hospitalizacije. On je drugi papa koji je posjetio Mađarsku nakon Ivana Pavla II. 1991. i 1996. godine.