Papa Franjo je u utorak pozvao ljude da se pridržavaju pravila koja imaju za cilj sprečavanje razornog drugog vala zaraze koronavirusa jer vlada počinje ublažavati restriktivne mjere.

Papa je govorio na početku svoje dnevne privatne jutarnje mise na kojoj je imao kratke uvodne komentare o raznim temama vezanim za koronavirus.

Od Europe, Sjedinjenih Država do Azije, dužnosnici su se suočili sa napetostima i kritikama zbog naredbi da se ostane kod kuće.

''U ovim danima u kojima se uvode koraci ka ublažavanju restrikcija, molimo se Gospodinu da on svom narodu, svima nama, pruži milost, razboritosti i poslušnosti propisima kako se pandemija ne bi vratila'' - rekao je vođa 1,3 milijarde rimokatolika na svijetu.

Papa Franjo je i sam u izolaciji, a njegova obraćanja su postavljana na internet bez ikakvog sudjelovanja javnosti, prenio je Reuters.

Njegovi komentari bili su posebno relevantni u Italiji, gdje su planovi premijera Giuseppea Contea za postepeni završetak najdužih restriktivnih mjera u Europi kritizirani od onih koji kažu da su mjere bile prespore i ograničene.

Italija, koja sa 27.000 ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u svijetu, omogućit će da se fabrike i gradilišta ponovo otvore i dozvole ograničene posjete obitelji u prvoj fazi ublažavanja mjera koja počinje 4. svibnja.