Papa Franjo zahvalio je u utorak Benediktu XVI. na njegovim stalnim molitvama za Crkvu nazivajući umirovljenoga Papu „vatikanskim kontemplativcem“.

Govoreći s prozora koji s Apostolske palače gleda na Trg Sv. Petra, na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, Papa se spomenuo Benedikta XVI. u prigodi njegove 70. godišnjice svećeničkog ređenja.

„Danas se obilježava godišnjica koja dirne srca sve nas: prije 70 godina papa Benedikt zaređen je za svećenika“, rekao je Franjo u obraćanju prije molitve Angelusa uživo 29. lipnja.

„Tebi, Benedikte, dragi oče i brate, idu naše privrženost, zahvalnost i blizina“, poručio je papa Bergoglio spominjući da Benedikt XVI. sada živi u samostanu Mater Ecclesiae unutar zidina Vatikanskoga grada.

„Sad je vatikanski kontemplativac, koji provodi život moleći za Crkvu i za Rimsku biskupiju, čiji je zaslužni biskup“, spomenuo je papa Franjo.

„Hvala Ti na Tvome vjerodostojnom svjedočenju. Hvala na Tvome pogledu, neprestano usmjerenom prema horizontu Boga. Hvala“, dodao je.

Ređenje i mlada misa budućega pape Benedikta XVI., Josepha Ratzingera, bili su u Bavarskoj 29. lipnja 1951.

Tada 24-godišnji Ratzinger bio je zaređen za Nadbiskupiju München, zajedno sa svojim bratom Georgom, u konkatedrali u Freisingu.

Nadbiskup Georg Gänswein, Benediktov osobni tajnik, rekao je za EWTN da je umirovljeni Papa u prigodi ove obljetnice slavio privatno misu u kapeli samostana Mater Ecclesiae, jer mu u dobi od 94 godine nedostaje snage za javni nastup.