Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u devet mjeseci prošle godine iznosio je 70,9 milijuna KM, što je za 13,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019, dok je uvoz iznosio 118 milijuna KM i manji je za 11,6 posto u odnosu na prva tri kvartala u godini ranije, prenosi Srna.

Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila je 59,7 posto, a vanjskotrgovinski deficit mlijeka i mliječnih prerađevina 47,9 miliona KM, navedeno je u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH.

Iz Komore su istaknuli da je u devet mjeseci lani, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, zabilježen rast izvoza mlijeka za 12,2 posto, mlijeka i pavlake, koncentriranog i sa dodatnim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje za 17,2 posto, sira i surutke za 9,6 posto, te maslaca i mliječnih namaza za 6,7 posto.

“Ogroman pad izvoza primjećujemo kod tarifnog broja 0403, u koji spadaju mlaćenica, kiselo mlijeko i pavlaka, jogurt, kefir i zakiseljeno mlijeko, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih zaslađivača i voća, i to vrijednosno za 17,7 miliona KM”, navedeno je u analizi. Većina tog izvoza 2019. godine je išla za Srbiju.

Iz Vanjskotrgovinske komore su napomenuli da su za mlijeko i mliječne prerađevine ključna tržišta Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, te Kosovo.