Jak franak Švicarsku bi mogao koštati tisuće radnih mjesta, upozorilo je udruženje koje okuplja industrijske proizvođače. Studija pokazuje da bi se u budućnosti oko 46 posto industrijske proizvodnje moglo preseliti na područje Europske unije.

Prema studiji koju je objavilo švicarsko udruženje u sektoru industrije Swissmem (okuplja oko 1000 malih i srednjih poduzeća iz područja strojartsva, elektronike i teške industrije) čak 22 posto anketiranih industrijalaca već je donijelo odluku o preseljenju dijela proizvodnju u Europsku uniju, kako bi spriječilo daljnje gubitke u poslovanju koje uzrokuje jaka nacionalna valuta. Još 24 posto tvrtki koje su sudjelovale u anketi izjavilo je da razmišlja o preseljenju proizvodnje. Ako se ostvare najave, to bi značilo da bi u budućnosti gotovo polovina industrije mogla odseliti iz ove bogate države.

Na kraju ožujka 2015. švicarska industrija, uključujući i proizvodnju satova, zapošljavala je 329.173 radnika, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine pad od 0,9 posto.

"Možemo li govoriti o deindustralizaciji Švicarske?", upitao se predsjednik udruženja Swissmem Hans Hess.

Kakve bi posljedice selidbe dijela industrije mogle biti, za sada nitko ne želi kalkulirati.

Hess je upozorio da je riječ o velikom preokretu: " Švicarska industrija više neće biti ista. Izvjesno je da ćemo moći govoriti o industriji prije i polje 15. siječnja 2015."

U studiji udruženja švicarskih tvrtki navodi se da u ovoj godini gotovo jedna trećina tvrtki u navedenim granama očekuje gubitke u poslovanju.

Hess je uvjeren da će većina tvrtki preživjeti turbulentna vremena, ali da je ključno pitanje hoće li one nastaviti proizvodnju u Švicarskoj ili će je preseliti potpuno ili djelomično u neku drugu zemlju.

Jak franak uništava švicarsko gospodarstvo već nekoliko godina. Podsjetimo, Švicarska središnja banka sredinom siječnja ove godine objavila je da više neće braniti tečaj franka u odnosu na euro. SNV je godinama držao omjer euro-franak 1,2:1. Nakon toga je franak ojačano, a zadnjih nekoliko tjedana je neznatno oslabio.

Koliko to šteti gospodarstvu pokazuje i pad narudžbi u industrijskoj proizvodnji za 15 posto u prvoj polovici 2015., pokazala je studija udruženja Swissmem. U istom razdoblju izvoz je pao za 2,2 posto na 31,6 milijardi franaka, prenosi Danas.hr.