Većinu hrane potrebno je držati u hladnjaku kako bi duže trajala, pogotovo ljeti.

Za meso, jaja i mliječne proizvode to uopće nije sporno, čak ih je i opasno držati vani zbog razvoja bakterija, no mnogo je drugih namirnica kojima nije mjesto u hladnjaku.

Neke jednostavno ne trebaju stajati u hladnjaku, a neke čak nije preporučljivo čuvati na taj način, piše Ordinacija.hr.

Banane

Ovo voće bolje čuva hranjive tvari kad nije na hladnom. Razmislite li, i u trgovini ste ih kupili sa police, a ne iz hladnjaka. Niske temperature usporavaju proces sazrijevanja, ali ne odgovara im vlaga zbog koje brzo pocrne.

Krastavci

Krastavci će u hladnjaku brže postati vodenasti i bezukusni. Radije ih ostavite u smočnici koja je ipak za stupanj mdva hladnija od stana kojeg grije sunce.

Bosiljak

Vrlo je osjetljiv i ne odgovara mu tama pa će u hladnjaku uvenuti. Isto vrijedi i zs peršin te korijandar koji su nježni. Otkinite im vrhove i stavite ih u posudu u koju ste nasuli 2 cm vode. Ostavite ih na kuhinjskom stolu. Jače začinske biljke poput majčine dušice ili ružmarina možete čuvati u plastičnim vrećicama u najtoplijem dijelu frižidera (vratima.)

Mrkva

Mrkve treba čuvati daleko od izravne sunčeve svjetlosti na mjestu s niskom vlagom, a to nisu hladnjaci. Čuvate li je na taj način brže će istrunuti.

Senf i kečap

Bogati su octom, začinima, a senf i prirodnom kiselinom pa mogu dugo stajati na polici. Neće im ništa biti u hladnjaku, ali nije nužno čuvati ih na hladnom. Pogotovo kečapu koji je usto i pun konzervansa.

Jabuke

Jabuke mogu dosta dugo stajati na sobnoj temperaturi, tada su aktivniji i enzimi koje sadrže pa jabuke ostaju hranjivije. Poznato je da uz njih drugo voće brže sazrijeva, pa ih nije dobro držati pomiješano.

Rajčica

Čuvate li rajčice u hladnjaku, brzo će izgubiti okus, teksturu i hranjive tvari. Primjetit ćete i da ohlađene mogu imati kiselkasti okus.

Češnjak

U hladnjaku će postati gumen i početi klijati. Ostavite ga na polici u smočnici, a možete ga oguliti te zamrznuti.