Prošli je mjesec bio najtopliji siječanj ikada zabilježen na globalnoj razini, kažu znanstvenici, piše Sky News.

U skladu je to s trendom koji je postavila 2023. godina kao najtoplija godina od početka mjerenja. Globalna srednja temperatura u proteklih dvanaest mjeseci tako je bila 1,52 Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka.

Više od 190 zemalja obvezalo se Pariškim sporazumom iz 2015. ograničiti globalno zagrijavanje na "znatno ispod" porasta od 2 Celzijusa u usporedbi s predindustrijskim razinama do kraja stoljeća. Zemlje su se tada također složile da će "nastaviti s naporima" da zadrže zagrijavanje unutar sigurnije granice od 1,5 Celzijusa, nakon koje točke će klimatske promjene biti još teže kontrolirati.

"Smanjenje emisija stakleničkih plinova jedini način"

Samantha Burgess, zamjenica direktora Službe za klimatske promjene EU-a Copernicus (CCCS) rekla je da „2024. počinje s još jednim mjesecom koji obara rekorde.

"Ne samo da je ovo najtopliji siječanj zabilježen nego smo upravo iskusili 12-mjesečno razdoblje više od 1,5 °C iznad predindustrijskog referentnog razdoblja. Brzo smanjenje emisija stakleničkih plinova jedini je način da se zaustavi porast globalne temperature", rekla je.

Prema CCCS-u, prošli je mjesec zrak bio 0,7 Celzijusa topliji od prosjeka 1991.-2020. za siječanj i 1,66 Celzijusa topliji od procjene siječanjskog prosjeka za 1850.-1900.

Siječanjski prosjek je također bio 0,12 Celzijusa viši od temperature prethodnog najtoplijeg siječnja, 2020. godine. To znači da su posljednjih osam uzastopnih mjeseci bili najtopliji zabilježeni.

Ekstremi na obje strane

Ovako visokim brojkama najviše su pridonijele iznadprosječne temperature u istočnoj Kanadi, sjeverozapadnoj Africi, Bliskom istoku i središnjoj Aziji, prema Copernicusu.

Međutim, temperature ispod prosjeka  zabilježene su u zapadnoj Kanadi, središnjem dijelu SAD-a i većem dijelu istočnog Sibira.

Europske temperature varirale su u siječnju 2024. od ispodprosječnih u nordijskim zemljama do iznadprosječnih na jugu kontinenta.

Ranije ovog mjeseca, španjolsko ministarstvo okoliša proglasilo je siječanj najtoplijim u zemlji od početka mjerenja 1961., s prosječnom temperaturom od 8,4 Celzijusa, 0,4 Celzijusa iznad prethodnog rekorda iz 2016.

Nordijske su zemlje zabilježile neke od najnižih temperatura u desetljećima. Kvikkjokk, grad u Švedskoj, zabilježio je temperaturu od -43,6C 3. siječnja, najhladniju siječanjsku temperaturu zabilježenu u Švedskoj u posljednjih 25 godina.

Fenomen El Nino

Prošlu godinu obilježio je i fenomen zagrijavanja El Nino, kada se toplina iz oceana, posebno središnjeg istočnog ekvatorijalnog Pacifika, oslobađa u atmosferu.

Iz instituta su izvijestili da je El Nino počeo slabiti u ekvatorijalnom Pacifiku, ali da su temperature morskog zraka općenito ostale na neobično visokoj razini.

U međuvremenu, opseg arktičkog morskog leda bio je blizu prosjeka i najviši za siječanj od 2009., dok je opseg antarktičkog morskog leda bio šesti najniži za siječanj, s 18% ispod prosjeka.